Светите апостоли Павел и Варнава проповядвали Евангелието в Икония, град

...
Светите апостоли Павел и Варнава проповядвали Евангелието в Икония, град
Коментари Харесай

Св. първомъченица и равноапостолна Текла

Светите апостоли Павел и Варнава проповядвали Евангелието в Икония, град в Мала Азия. Живеели в дома на благоверен човек на име Онисифор. Св. деятел Павел приказва за него във Второто обръщение до Тимотей по този начин: " Господ да даде благосклонност на дома на Онисифор, тъй като доста пъти ме успокои и се не посрами от веригите ми ". В къщата на Онисифор се събрали всички, които желаели да слушат проповедите на апостолите. Мнозина се обръщали в същинския път.
Измежду честите гости на тоя дом била една 18-годишна госпожица на име Текла, красива щерка на богати и знатни родители. Тя била сгодена за момък, който се казвал Фамир, също всред първите в града по знатност, благосъстояние и хубост.
Думите на светия деятел подействали мощно на девойката. Тя приела скрито християнската религия. Обикнала Бога с цялото си сърце. Отказала се да встъпи в брак. Решила да посвети на Бога целия си живот.
Майка й, която била езичница, се безпокояла мощно, като виждала, че щерка й поддържа връзка непрекъснато с християни. Когато разбрала, че и Текла приела християнската религия, се разсърдила прекалено много. Повикала при себе си Фамир и му споделила:
- Защо не се грижиш за годеницата си? Нима не виждаш, че тя се е увлякла от думите на тия измамници, които лъжат с приказки народа? Нима не виждаш, че тя е не запомнила напълно себе си и фамилията си
Годеникът се огорчил. Опитал се с деликатност да притегли още веднъж годеницата към себе си. Но тя оставала равнодушна и студена
Майката ту се гневяла и се отнасяла грубо към нея, ту я молела със сълзи да не се отхвърля от женитбата, която й обещавала и знатност, и благосъстояние, и всички наслади на света.
Текла оставала непреклонна. Тя жалела, че не може да извърши волята на майка си. Но за нея към този момент не било допустимо да се върне към езическите суеверия. Тя познала същинската религия, познала същинския Бог. Невъзможно й било също да се омъжи за богохулник, когато сърцето й се стремяло към различен живот, желаело да се отдаде всецяло на Бога.
Като видял, че всичко е на вятъра, Фамир подал тъжба до градския шеф срещу деятел Павел.
- Тоя чужденец – споделил той – излъгва посредством чудо индивидите, като ги отвръща от поклонение на боговете и им проповядва за някой си Христос, разпънат на кръст от юдеите. Той прелъсти посредством това и моята избраница Текла, която ме обичаше до момента, а в този момент не желае да се омъжи за мене.
Началникът повикал св. деятел Павел и заповядал да го затворят в тюрма, до момента в който го изправи на съд.
Когато Текла чула, че апостолът е затворен в тюрма поради нея, решила да отиде при него. През една нощ тя отишла в тъмницата, подкупила стражата да я пусне при апостола и останала при него да му служи така, както щерка служи на своя татко.
Нейното бягство разтревожило всичките й близки. Търсели я дълго на всички места. Разпитвали за нея. Най-после я намерили в пандиза. Донесли незабавно за това на градския шеф, който заповядал да я доведат при него.
Началникът я уговарял да се обърне още веднъж към предходната религия и да се омъжи за Фамир. Тя не се съгласила. Осъдена била да бъде жива изгорена на клада.
Донесли били на несъмнено място сухи дърва, сено, вейки. Дигната била кладата. Слугите на началника се готвели да турят на кладата младата християнка. Но тя не дочакала това. Прекръстила се и сама се качила на кладата умерено, без боязън. Запалили кладата. В тоя миг самичък Господ се явил на Текла.
За това приказва в една молитва св. Киприян Картагенски по този начин: " Яви се нам, Господи, както си се явил на деятел Павел в оковите и на Текла в огъня! "
Пламъкът се издигнал към този момент високо. Изведнъж завалял пороен дъжд с такава мощна градушка, че началникът и целия натрупал се там народ избягали с огромна нерешителност към домовете си. Кладата угаснала. Текла слязла от нея невредима и напуснала свободно града. Чула, че деятел Павел бил освободен от пандиза и изгонен от града, желала да го откри, с цел да продължи да му служи.
Вън от града тя срещнала един Павлов възпитаник, който преди този момент виждала постоянно в дома на Онисифор. Той отивал в града да купи самун. Текла го спряла и го разпитала за апостола. Той я завел при него.
Като благодарили с наслада на Бога за великото знамение, посредством което Текла била избавена, апостолите Павел и Варнава, Павловият възпитаник и Текла тръгнали на апостолско странствуване. Отправили се през Листра и Дервия за Антиохия.
Когато пристигнали в Антиохия, един от градските началници на име Александър видял хубавата Текла и изискал да се ожени за нея. У Текла се затвърдило още по-силно желанието да посвети живота си на Бога. Затова не приела предлагането му. Любовта на началника се трансформирала в мощна ненавист. Решил да я погуби. Той уведомил основния шеф, че Текла е християнка.
Тъй равноапостолна Текла била наказана да бъде изядена от зверовете в цирка. Трябвало присъдата да се извърши на другия ден.
Текла била отведена при една жена, която се казвала Трифена. Знаело се, че Трифена е от царски жанр. Предполагало се, че тя ще повлияе на Текла да са отхвърли от вярата си и да стане жена на началника. Но станало противоположното: Трифена приела християнската религия. Св. деятел Павел загатва за нея в посланието си до Римляните (16:11).
Текла прекарала цялата нощ в молитва и сказка с Трифена. На сутринта била заведена на гибел. Насъбрал се доста народ. Пуснали против нея зверовете. Но тия диви животни не се допрели до светата девственица. Мнозина изсред тълпите почнали да славят същинския Бог, Когото Текла проповядвала. Други говорели, че тя е магесница и подействала на зверовете посредством вълшебства.
Главният шеф заповядал да отведат Текла отначало при Трифена. Наредил също зверовете да не бъдат хранени до другия ден.
На идващия ден Текла била доведена още веднъж на арената. Придружавала я Трифена, която горго плачела. Трифена била към този момент обикнала светата девственица и вярата й станала нейна религия.
Пуснали мечка и лъв. Раздразнени от апетит, зверовете изскочили гневно от своите кафези. Но като видели равноапостолната девственица, пристигнали добродушно при нея и легнали при нозете й.
Поразен от чудото, народът извикал:
- Велик е Бог, Когото Текла проповядва!
Главният шеф, заобиколен от другите началници, не се покорил на Господнята мощ. Той заповядал да хвърлят девойката в яма, цялостна със змии и отровни гадове. Тя излязла и оттова невредима.
Заредили се мъчения, които не сломили волята на света Текла.
Главният шеф най-сетне се уплашил от силата, която я пази. Повикал Текла при себе си и я попитал:
- Коя си ти? Каква мощ те пази?
- Аз съм служителка на безконечния Бог – дала отговор Текла.
Изплашен още повече, той я пуснал на независимост с думите:
- Текла, Божията служителка, пущам на независимост!
Текла се завърнала при Трифена и живяла при нея известно време, като проповядвала непрестанно словото Божие и обръщала езичниците към Христа Господа.
По-късно тя поискала още веднъж да придружи ап. Павел в неговите пътешествия. Но той не се съгласил. Казал:
- Който отива на война, не би трябвало да води със себе си госпожица.
С благословението на св. деятел Павел Текла отишла в СелевкияРечник (Сирия). Поселила се в пустинно място на една планина. Мислела да прекара живота си в самотност, пост и молитва. Мнозина идвали при нея да се поучават и донасяли своите заболели, които Текла с Божията помощ изцерявала. Обърнала доста езичници към вярата в Христа Бога.
И тук зли хора подигнали гонение против нея. Но Бог по превъзходен метод я пазел и спасявал от всички беди и рискове.
Така тя прекарала доста години още в молитва и положителни каузи. Починала в дълбока напреднала възраст.
Света Текла била първата мъченица от дамите християнки. Поради това св. Църква я нарекла " първомъченица ". Заради нейната апостолска активност я нарекла и " равноапостолна ".
© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР