Светилището датира от реди 8 хиляди години преди новата ера

...
Светилището датира от реди 8 хиляди години преди новата ера
Коментари Харесай

Откриха У Нас Град На 8000 Г. Преди Новата Ера, По-Древен От Мачу Пикчу!

Светилището датира от реди 8 хиляди години преди новата епоха и е по-старо от античния град на инките в Перу – Мачу Пикчу, за който археолозите считат, че е издигнат към 1400 година.

Храмът на свещената змия край Сърница е единственият в България с толкоз доста наслагване на змийски глави и змийски детайли. Друг сходен в страната ни няма. Това съобщи през вчерашния ден на конференция експертът по праистория проф. Ана Радунчева в Минерални бани, която е със 60-годишен стаж в специалността. Аналог на обекта край с. Сърница има в Мала Азия, съобщи тя.

По скалните масиви ясно се открояват изсечени глави на змии, човешки профили, стълби, ниши, открита е и пещера. Тепърва предстоят доста работа и изследвания на обекта. Но най-сензационното съгласно проф. Радунчева са детайлите по скалите, които допускат датировката 8 хиляди година преди Христа. Това разпознава скалните масиви като монумент на неолитната просвета в България. Той е част от огромна светилищна система в Родопите. Досега в планината са открити 250 паметни комплекса, сподели проф. Радунчева.

Според нея изсечените скали с човешки облици и змии са дело на хора с доста знания по астрономия, били са също отлични мореплаватели. Предполага се, че обществото тогава е било проведено с родов водач и всичко, което тогава се е правело, е било с ритуална цел. Следели са небесните тела и са съобразявали ритуалите с тях. Т.е.,тези хора са знаели какво вършат, което е белег за високо развито общество, съобщи проф. Ана Радунчева. Незнайно за какво това общество просто изчезва след 4-тото хилядолетие, добави тя.

Според проф. Радунчева с този облик на змията нашите предшественици са желали да ни кажат за връзката сред хората и боговете, каквато са змиите. Змията в това време е натоварена с доста разнообразни функционалности. В обекта край Сърница змиите са обкръжили хълма, т.е. пазят го. Друго: имат астрономически аспект, тъй като под змийските глави се виждат небесни тела. Което значи, че змията е „ глътнала ” хълма, сходно на „ Малкия принц ” на Екзюпери, където боата гълта слон. Възможно е змията да се пояснява и като мотор на времето, счита проф. Радунчева. На места тя е позната като страж на свещените кости, тя е знак и на изобилие. На Белинташ да вземем за пример е открит барелеф, който изобразява тяло на човек и глава на змия, на шията му виси човешка маска, което допуска, че змията си сменя облика. Счита се още, че змията санкционира неверното деяние и пази реда. В Източна Гърция има барелеф на човешка фигура със змийско лице, което дава съображение на учените да го свържат още веднъж с Мала Азия, която съгласно тях е люлката на човешката цивилизация. Светилища от този жанр има още в Италия, Испания и по Босфора. Това, съгласно проф. Радунчева, дава концепция за цялостна светилищна система. Което значи, че ние сме част от една доста огромна цивилизационна общественост. По това време Европа не познава такова нещо, разяснява проф. Радунчева.

Наесен, когато листата окапят, ще може да се види повече от Храма на свещената змия край Сърница. Предполага се, че тогава в основата на комплекса могат да бъдат открити керамики. Любопитно е да се означи, че две каменни змии са открити в Симеоновград, най-близкото такова място до Минерални бани.

Сечивата, употребявани за дялане на фигурите, са несъмнено камък и кремък, твърди проф. Радунчева и това е било по този начин до откриването на метала към 4-тото хилядолетие.

Навсякъде, където има светилища, е измервана магнитна особеност, написа Бултаймс. Вероятно неслучайно в Змийския град има и пещера нависоко в скалите, които се извисяват на 40-50 метра височина. Тези хора са познавали чудесно всяка звезда, както и къде се намира, знаят безгрешно къде се намира всеки остров в Егейско море, откъдето са се прибирали в Мала Азия, счита проф. Радунчева. Според нея хората от оня интервал са имали скрито знание, обвързвано с духовния живот.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР