Светила в хирургията от Пирогов и Военно-медицинска академия спасиха живота

...
Светила в хирургията от Пирогов и Военно-медицинска академия спасиха живота
Коментари Харесай

Спасиха бебе с уникална операция

Светила в хирургията от „ Пирогов ” и Военно-медицинска академия избавиха живота на 4 – месечно момиченце. В началото на новата година проф. Никола Владов от ВМА и детският хирург доктор Цветко Георгиев от незабавната университетска болница извадиха голям израстък от детето, оповестиха от „ Пирогов “. Там станала неповторимата интервенция.

Образуванието обхващало едната половина на черния дроб на бебето и изпълвало цялата му коремна празнина. Туморът бил с размер на детска главичка. Д-р Георгиев изясни, че при сходни хемангиоми, лекарите първо чакат детето да порасне и тогава го оперират. Според хирурзите не е оригиналност, че бебето се е родило с израстък, само че толкоз огромен се среща рядко. Д-р Георгиев разяснява, че в тази ситуация става въпрос за „ най-малкото дете, което сме срещали и сме оперирали до този стадий с такава чернодробна патология “.

Образуванието било намерено инцидентно и фамилията било препратено към доктор Георгиев.
В университетската незабавна болница създали проучвания. Те посочили, че туморът се развива прогресивно, довел е до анемично положение и би трябвало да бъде отхвърлен допустимо най-бързо. „ Тук бяхме лимитирани от към време. Стабилизирахме детето, подготвихме го за интервенция и я направихме ”, изясни шефът на детската хирургия на новороденото и вродените аномалии в „ Пирогов ”. Проф. Владов пък акцентира, че такава интервенция е предизвикателство, без значение от опита.

Седмица след сполучливата намеса, момиченцето е изведено от детската реанимация и към този момент е в Отделението по хирургия на новородено и вродени аномалии на „ Пирогов ”. Прогнозите на лекарите са, че детето ще води естествен метод на живот.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР