Свети великомъченик Георги Победоносец (275 – 281 г. – 23

...
Свети великомъченик Георги Победоносец (275 – 281 г. – 23
Коментари Харесай

Празнуваме Гергьовден!

Свети великомъченик Георги Победоносец (275 – 281 година – 23 април 303 година по нов жанр или 6 май 303 година по остарял стил) е един от най-тачените светци, страдалец за Христовата религия. Той е уважаван и от източните, и от западните християнски църкви, а също по този начин и в Исляма. По времето на император Диоклециан той е боец в Римската империя. Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята, той е настойник на Англия, България, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия, Черна гора и на градовете: Бейрут, Генуа, Истанбул, Любляна, Москва и Фрайбург.
В Кападокия (Мала Азия) Георги получава военната купа трибун едвам на 20 години, откакто се демонстрира като военачалник. През 303 година, по време на ръководството на император Диоклециан, е погубен, защото е защитавал християнската религия.
На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван постоянно на кон, а в краката му лежи убития от него дракон. Православната черква в Гърция и Румъния празнува паметта му на 23 април. Българската православна черква, както и православните църкви в Грузия, Русия, Северна Македония, Сърбия и Черна гора празнуват светията на 6 май. В България 6 май е също по този начин национален празник и формален държавен празник.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР