Свети Василий живял през царуването на иконобореца Лъв Исаврянин. Като

...
Свети Василий живял през царуването на иконобореца Лъв Исаврянин. Като
Коментари Харесай

Св. преподобни Василий Изповедник

Свети Василий живял през царуването на иконобореца Лъв Исаврянин. Като оставил света с неговите съблазни, той постъпил в манастир и добродетелно водил монашеско житие.
Когато настанало гонение за светите икони, свети Василий мъжествено се съпротивлявал на иконоборците. За това той бил арестуван и бил предаден на доста мъчения; само че все пак той отхвърлил еретическото обучение на иконоборците и дружно със свети Прокопий отстоявал истината до проливане на кръв. Стъргали цялото му тяло, сходно на преподобния Прокопий; след това го затворили в тюрма, където се мъчил дълго време - до гибелта на нечестивия цар.
След гибелта на мъчителя преподобният Василий бил пуснат дружно със свети Прокопий и с другите изповедници и живял, както и преди, в постнически писания, като обърнал мнозина към православната религия и като ги наставил в добродетелното житие. След няколко години богоугоден живот той се сподобил с блажена кончина и с молитва, признателност и неизказана наслада отишъл при Господа, Когото възлюбил от ранно детство.Свети Василий умрял към 750 година.
© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ( " Четьи-Минеи " ) на св. Димитрий Ростовски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР