Свети пророк Илия е не само един от най-почитаните светци

...
Свети пророк Илия е не само един от най-почитаните светци
Коментари Харесай

Голям празник е! Могъщ пророк почитаме днес

 Свети оракул Илия е освен един от най-почитаните светци както в Православната, по този начин и в Католическата черква. Той е един от най-известните хора в историята на човечеството. Почитан е освен в християнството и юдаизма, само че и в исляма.

Свети оракул Илия е един от най-великите всред старозаветните праведници, всесилен разобличител на езичеството и предвестител на истинната религия в Единия Бог. От античност Църквата го назовава " Пророк и Предсказател на великите Божии каузи ", " Ангел в плът " и " Предтеча на Второто Христово Пришествие ".

От всички старозаветни Божии угодници само на св. оракул Илия са отдадени безчет православни храмове. Но за какво е по този начин? Защо нямаме храмове, отдадени на праотеца Авраам, боговидеца Моисей или псалмопевеца Давид? Защо народът ни уважава този оракул повече от всички други старозаветни персони?

Житието на св. оракул Илия е непрестанна поредност от неизброими Божии чудеса. Но той е единствен и загадъчен фаворит Божи с това, че неговият живот не приключва като у другите индивиди - даже и най-славните измежду пророците - със гибел, а продължава с небесно възнесение на огнена каляска. Единствен Бог знае каква тайнствена задача е предопределил за безсмъртника Илия. Тя ще се прояви в края на времената, както Сам Господ е предсказал: " Илия първом ще пристигна и ще уреди всичко. " (Мат. 17:11) За нас остава вярата, че огненото възнесение на пророка е предобраз на предназначението на всеки човек.

Въздържан в храна, непретенциозен в облекло и непоколебим към себе си и другите, св. оракул Илия въодушевено проповядвал волята Божия и потребността от същинско служение и поклонение Богу като първо и належащо изискване за основаване на благополучен живот и трайно благополучие на земята. Заради удивителната си святост и непорочност в живота свети оракул Илия се възпява и популяризира от светата Църква като " небесен човек " и " земен ангел ". Неговата ревнивост и лоялност към вярата в единия истинен Бог била толкоз мощна, че когато видял отстъплението от нея, идолопоклонничеството и безчестието в царския дом, той не се поколебал да изобличи с огнени слова недостойния израилски цар Ахава и жена му Изабела. Неговото пророческо слово било като пламтяща свещ, осветяваща мрака в човешките души.

Свети оракул Илия (3 Цар. 16:29; гл. 17-19) живял през времето на израилския цар Ахав. Родил се в Галаадския град Тезвия, заради което в Библията се назовава " Тезвитянин ". Произлизал от свещеническото Аароново племе.

Запазило се поверие, че бащата на Илия имал за сина си необичайно привидение. Той видял, че благообразни мъже беседват с детето, повиват го с огън и го кърмят с огнен пламък. Разтревожен, бащата разказал за това привидение на свещениците. Един от тях му споделил: " Не пердах се от видението! На детето ще почива Божията благодат; словото му ще бъде като огън, мощно и действено; животът му – сгоден Богу; и ще съди той Израиля с меч и огън. Името Илия значи цитадела Господня. "

Интересни обстоятелства за свети оракул Илия

Той е взет жив на небето

За оракул Илия написа съответно в Библията: " …изведнъж се яви огнена каляска, и огнени коне, и ги раздвоиха един от други (пророк Елисей от оракул Илия), и Илия се понесе във буря към небето " (4 Цар. 2:11).

Пророк Илия е предтеча на Христос

Съгласно църковното поверие, което се основава на пророчеството на Малахия: " Ето, Аз ще пратя при вас пророка Илия, преди да настъпи денят Господен – популярен и заплашителен " (Мал. 4:5), оракул Илия ще бъде предтеча на Второто пришествие на Христос на земята и ще бъде погубен за проповядване на Христа. С това той ще повтори ориста на свети Йоан Кръстител, който идва " в духа и силата на Илия " (Лк. 1:17) като Предтеча на Спасителя. (Христос споделя: " Илия първом ще пристигна и ще уреди всичко; само че споделям ви, че Илия към този момент пристигна и го не познаха, а сториха му, каквото си искаха; така и Син Човеческий ще пострада от тях " (Мат. 17:11-12).

За това, че оракул Илия е възвестител на Христос, свидетелстват неговите чудеса. По време на сушата, изпратена поради греховете на цар Ахав и израилевия народ, той живее в дома на вдовицата от Сарепта Сидонска, която е езичница по генезис. Това е предобраз на идването на Христос при погиващия народ на Израил – Той е отритнат от израилтяните, само че признат от езичниците.

В дома на вдовицата Илия възкресява единствения й наследник, който умира от тежка болест. Така и Христос възкресява мъртви в Своя земен живот.

Свещеното Писание споделя за още едно знамение, станало в дома на вдовицата – до момента в който там живее пророкът, дървеното масло в гърнето не понижава и брашното в делвата не се свършва (виж 3 Цар. 17:14, 16). Това е предобраз на чудото с преумножаването на хлябовете и рибите, с които Господ нахранва народа, пристигнал да Го чуе (виж Мат. 14:15-21; Мат. 15:32-38)

Илия е събеседник на Христос

Евангелието свидетелства за това, че Илия е най-велик измежду пророците, посредством обстоятелството, че единствено той и Моисей са удостоени да беседват с Христос по време на Неговото Преображение на планината Тавор. Съществуват разнообразни пояснения – за какво тъкмо тези двама пророци са определени за беседата с Христос. Едното от тях е, че оракул Илия, както и Моисей, има опита на непосредственото богообщение: Моисей получава от Бога закона и също така поддържа връзка с Бога толкоз близко, колкото е допустимо за човек – той вижда Бога откъм гърба (Изход, 33 гл.; Изх. 33:23). Илия стои на планината Хорив пред лицето Господне по Неговия апел, като закрива лицето си със своя кожух (3 Цар, 19 гл.; 3 Цар. 19:13).

Свети Йоан Златоуст излага още едно мнение: Моисей е умрял, а Илия още не е изпитал гибел – те стоят пред Христос, като с това демонстрират, че Той има власт над живота и гибелта, над небето и земята.

Пророк Илия в юдаизма

Още в античния, дохристиянски юдаизъм съществува поверие за пророка Елияху, който е предтеча на Машиах (Месия). Това поверие се е съхранило до през днешния ден. Нещо повече, счита се, че Илия не просто ще се върне на земята преди пришествието на Месията, само че и ще Го помаже за цар (защото след многовековното спиране в династиите не може да има друго изтъкване на законния цар, с изключение на директно от Бога – посредством пророк).

Юдейската традиция също твърди, че Елияху посещава дома на всяко семейство, което чества Песах (спомнянето за Изхода от Египет). Затова по време на ритуалната пасхална софра на масата поставят чаша за пророка.

Пророк Илия в исляма

В ислямската традиция оракул Илия се назовава Иляс. Неговото животоописание повтаря в резюме библейската биография на пророка: той учи народа да се покланя на Единия Бог; санкционира за поклонението на идола Ваал.

Някои тълкуватели на Корана и ислямски богослови считат, че Идрис (Енох) и ал-Хидр (пророк, преподавател на Моисей, който също е безсмъртен; той няма аналог в Библията) – в действителност са други имена на оракул Илия. В исляма липсва есхатологичният смисъл, който се придава на личността на Илия в християнството и в юдаизма. Но вярата, че той е взет жив на небето участва и в исляма. Смята се, че той пътешества по света дружно с ал-Хидр. А в по-късната ислямска литература и в легендите Иляс напряко се трансформира в получовек-полуангел.

Според някои оракул Илия е настойник на правилните на Господа, тъй като самият той му е бил правилен макар всички условия. Пророк Илия се счита и за ментор на заблудените, тъй като с чудесата, които прави, вразумява заблудения народ. 

Народните вярвания гласят , че когато светецът търкаля бъчви в небесата, тогава на земята гърми. А когато се изправял в борба със крилати змейове, триглави змии или даже Сатаната, тогава на земята вилнеели опустошителни естествени стихии. Разсърди ли се светецът – чакайте ледени зърна от ръкава си да пусне или още по-лошо – да заключи в небесната пещера дъждовете и на земята да настъпи суша. 

Традицията повелява на този ден да се заколи курбан в чест на светеца. Обикновено се избира най-старият петел, така наречен татко. Стопанката на къщата става рано на разсъмване и замесва погача боговица и колач за Свети Илия.

Често селските сборове се провеждат на този ден. За здравето на всички се принася в жертвоприношение мъжко чифтокопитно животно – вол, теле или бивол. Готви се курбан, който се освещава.

Край могила, параклис, оброчище или остарели дъбови дървета отвън селото се подрежда софра. Според вярващите единствено по този начин ще могат да умилостивят светеца и да опазят селището и реколтата си от наводнения и градушки.

Според националните поверия на Илинден не трябва да се работи, с цел да не се разсърди светията. Не бива и да се къпете в морето, даже да влизате във водите му, тъй като на този ден морето взима най-вече жертви курбан за светеца.

На Илинден честват абаджиите, кожухарите и терзиите, чийто патрон и настойник и Свети оракул Илия.

Имен ден честват Илия, Илинда, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо, Юлия (защото името Илиана/Илияна е произлязло от Юлия).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР