Свети Марин живеел при царуването на Карин [римски император от

...
Свети Марин живеел при царуването на Карин [римски император от
Коментари Харесай

Св. мъченик Марин

Свети Марин живеел при царуването на Карин [римски император от 282 до 283 г.] и защото бил от доблестен генезис, макар младата си възраст имал званието синклитик, или сенатор. Като християнин той бил заловен и принуждаван да принесе жертва на идолите. Но светият не се покорил и не извършил заповедта. Затова го повесили и го рязали с мечове, а след това го хвърлили върху огън. След това го поставили на нагорещена решетка, след това го хвърлили в кипящ казан, само че по Божията берекет той останал незасегнат. Тогава пуснали против него диви лъвове и мечки, само че зверовете не го докоснали. Озлоблението на езичниците срещу твърдия изповедник на Христовата религия растяло и те решили принудително да го заведат в идолското капище и да го накарат да принесе жертва. А той споделил:
- Искам да принеса жертва на боговете.
Царят и доближените му доста се зарадвали. Свети Марин влезнал дружно с тях в капището, обърнал се с молитва към Господ Иисус Христос и идолите паднали и се разрушили. Поразен и наскърбен от непредвидения поврат, царят заповядал незабавно да отсекат главата на мъченика. Така светецът предал духа си на Господа, а мощите му били благочестиво заровени от богобоязнени християни.
© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ( " Четьи-Минеи " ) на св. Димитрий Ростовски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР