Свети Евсигний бил родом от Антиохия; през цялото време на

...
Свети Евсигний бил родом от Антиохия; през цялото време на
Коментари Харесай

Св. мчк Евсигний

Свети Евсигний бил родом от Антиохия; от самото начало на царуването на Диоклетиан, Максимиан, Констанций Хлор и Константин Велики, той и неговите синове служели във войската. Между другото, той е прочут като събеседник на светия страдалец Василиск и описател на страданията му, понесени от него при Максимиан. След отсичането на главата на свети Василиск, свети Евсигний дружно с други правилни, присъстващи на това място, се удостоил с дивно привидение: той видял голям брой ангели, възнасящи душата на мъченика на небето, където я приел от тях стоящият на небето Господ Иисус Христос.

При царуването на Константин Велики, намирайки се в неговите полкове, свети Евсигний видял дружно с него изобразения от звездите на небето Кръст и въоръжен с кръстната мощ, мъжествено се борел с съперниците. Като прослужил във войската шестдесет години, той я напуснал при Констанций, сина на Константин Велики, тъй като към този момент бил прекомерно остарял.

След завръщането си в Антиохия посветил живота се на Бога, прекарвайки всичкото си време в молитва и пост, непрекъснато посещавайки Божиите храмове; по този начин той доживял до времето на Юлиан Отстъпник *, гонителя на християните. Когато този греховен цар дошъл в Антиохия, свети Евсигний бил арестуван за мъчения заради следното събитие. Един ден той отивал в църквата и по пътя си срещнал двама езичници, сред които се завързал някакъв спор, който минал в свада. Когато свети Евсигний се изравнил с тях, те го спрели с думите:

- Известно ни е, доблестни дребосъче, че ти дълго време си бил боец и по тази причина знаеш законите - молим те, разгледай нашия спор и произнеси своя обективен съд.

Свети Евсигний извършил молбата им и разгледал делото им, както изисквала справедливостта; единият се оказал прав, а другият не. Последният се обидил, отишъл при царя и му донесъл, че Евсигний е християнин. Царят заповядал да задържат светеца и да го доведат при него на съд. Заставайки пред мъчителя, свети Евсигний без боязън го изобличил за това, че не следва образеца на Константин Велики, а се е отрекъл от Христа и преминавайки в езичество, е заменил поклонението на истинния Бог с удостояване на идолите. При това свети Евсигний възхвалявал вярата и благочестието на Константин Велики, разказвайки поредно по какъв начин той видял Кръста на небето и с Неговата мощ победил враговете, по какъв начин, оставяйки езичеството, с цялото си сърце се прилепил към Господ Иисус Христос, просвещавайки с религия и свето кръщение освен себе си, само че и цялата галактика. Облажавайки по този метод Константин Велики, свети Евсигний в това време изобличавал богоотстъпника и го укорявал за нечестието му. Не желаейки да слуша тези укори, Юлиан заповядал да отсекат главата на Христовия боец. Така свети Евсигний умрял страдалчески за Христа в 100 и десетата година от живота си и се преселил във безконечния живот, където не съществува време*.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР