Свети Евмений още от младите си години благоугодил на Бога

...
Свети Евмений още от младите си години благоугодил на Бога
Коментари Харесай

Преп. Евмений, еп. Гортински чудотворец

Свети Евмений още от младите си години благоугодил на Бога с добродетелния си живот. Той вървял по тесния път, който води в Царството Небесно, следвайки думите на Господа: " Подвизавайте се да влезете през тесните врата " (Лук. 13:24). Който желае да влезе през тези врата, би трябвало да се освободи от два тежки товара - грижата за имуществото и грижата за тялото.

1. Думата " мамон " е от халдейски или сирийски генезис и значи имение, благосъстояние, земни богатства, на които човек разпорежда вярата си. По този метод думата показва освен благосъстоянието, само че и любовта, привързаността към него. В Новия Завет мамон е показан като някакво провидение, покровителстващо благосъстоянието (виж Мат. 6:24).

Свети Евмений се отказал от имуществото си и го раздал на бедните, като помнел какъв брой мъчно е за богатия да влезе в царството Божие. Защото кой съкрушен с користолюбие към благосъстоянието може да влезе в тесните небесни врата? Добър съвет дал Господ на момъка, който Го запитал какво да стори, с цел да има живот безконечен: " Ако искаш да бъдеш идеален - рекъл му Господ, - иди, продай парцела си, и раздай на сиромаси; и ще имаш богатство на небето " (Мат. 19:21). Служещият на мамона (1) не може да служи на Бога и обремененият с тежестта на благосъстоянията не ще мине през тесните небесни врата, както камила не може да мине през иглени уши. Както този, който желае да премине през някое тясно място, би трябвало да смъкна освен товара си, само че и дрехата си, по този начин и искащият да бъде на небесата раздава на бедните освен остатъка от своето имущество, само че и нужното, даже дрехата, покриваща тялото, подражавайки на Господа.

Такъв точно бил и свети Евмений: той считал всичко за тлен, от всичко се отказал, всичко оставил, с цел да последва Христа, единствено Него да придобие и с Него да се сподоби. Като се отказал от имуществото си, той го свалил от себе си като някаква дреха и облякъл с него сиромасите, голите и нуждаещите си. Освободил се от всички земни пристрастия, той встъпил на тесния път на нищетата и минал през тесните врата към небесното благосъстояние.

Преподобният се отказал и от другото задължение - грижата за тялото. С подвизи, писания, самоограничение, пост и бдение той умъртвил плътските похоти и направил тялото си леко, отбягвайки всяко глезене на плътта и сладострастие, тъй като, както споделя апостолът, " Който се подвизава, от всичко се въздържа " (1Кор. 9:25). Той се въздържал от всичко, което охранва тялото, утежнява мисълта и поражда пристрастености. Не давал сън на очите си, до момента в който не очистил своята душа и тяло от пристрастеностите и не станал обител на Светия Дух.

Така, отхвърлил от себе си тежкото задължение на имуществото и всички скотски пристрастености, той станал кадърен да премине по тесния път и през тесните врата, които водят във безконечния живот.

2. Гортина или Гортин, в древността бил огромен град на остров Крит, при река Летея (сега Иеропотамо). Руините му са непокътнати и до през днешния ден.

И защото добродетелният живот на свети Евмений сияел като светилник и бил потребен за всички, той бил определен на престола на Гортинската черква (2) и като че ли сложена в свещника свещ просветил паството си, озарявайки като слънце Христовата черква с делата и поученията си, тъй като на светлината на света прилича с каузи да предваря словото, сходно на това, както сиянието предваря самия светилник.

И по този начин, свети Евмений обитавал на епископския трон и учел духовните си рожби на първо място с дело, като с чистия си и богоугоден живот бил пример за цялото стадо, а след това почнал да ги поучава и със слово. Отначало той самичък станал като че светлина, а след това просветил и другите, самичък денонощно се поучавал в Господния закон, а след това наставил и други в него, самичък придобил чиста съвест и очистил съвестта на други.

3. Евмений в превод от гръцки значи благоразположен, благосклонен, милосърден.

Той бил доста милосърден, съгласно смисъла на името си (3), и животът му бил изпълнен с делата на милосърдието. Свети Евмений бил татко за сираците, благосъстояние за бедните, адресант на просещите, утешител за скърбящите, целител за болните и предивен вълшебник.

Веднъж с молитвата си светецът умъртвил устремилата се към него огромна змия, само че още по-голямо знамение направил, потъпквайки адската змия - дявола, като го победил с молитва и го прогонил от повереното му Христово стадо.

4. Тук би трябвало да се схваща Константинопол, който бил именуван Нов или Втори Рим. Това тълкувание най-вече подхожда на смисъла на цялото житие и хода на описваните събития.

И освен в Гортина, само че и в Рим (4) свети Евмений се въоръжил срещу бесовете. Когато дошъл в Рим, със знаменията и чудесата си той изумил мнозина: прогонвал бесове от хората, изцелявал заболели и умиротворявал враждуващи и гневни.

5. По думите на църковните песнопения свети Евмений не се отправил в Тиваида непринудено, а бил заточен там от враговете на православната религия (Служба на свети Евмений, канон, ария 7, тропар 2). Той бил заточен за това, че " унизил мрачните ереси " на монотелитите, признаващи в Христа единствено една воля - Божествената.
6. Дейността и кончината на свети Евмений се отнасят към VII в.

После посетил и Тиваида (5), където по време на суша свалил с молитвата си дъжд от небето. По-късно спокойно умрял в тази страна и минал от краткотрайния живот във безконечния и нескончаемия (6). Неговото почтено тяло било пренесено в Гортина, на мястото на служението му, и заровено с почести.

Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ( " Четьи-Минеи " ) на св. Димитрий Ростовски.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР