Свети Евгений I (на латински: Eugenius PP. I) е римски

...
Свети Евгений I (на латински: Eugenius PP. I) е римски
Коментари Харесай

Свети Евгений I е избран за римски папа

Свети Евгений I (на латински: Eugenius PP. I) е римски папа в интервала 10 август 654-1 юни 657 година Интересното е, че е определен е за папа до момента в който предходния папа е бил жив, само че в изгнание.
Много малко е известно за ранния живот на папа Евгений. Знае се, че е римлянин от Авентин и, че е бил прочут със своята святост, доброта и състрадание. Бил е свещеник от своята младост и е заемал доста постове в римската черква.
След като Теодор Калиопас, по разпореждане на император Констанс II отвел Мартин I в Константинопол, Евгений посочил по-голямо почитание от своя предходник към желанията на императора и не правил обществени изявления против монотеизма на патриарсите на Константинопол.
Мартин I е отведен от Рим на 18 юни 653 година, и живял в изгнание до своята гибел през септември 655 година Малко се знае за това по какъв начин се случва в Рим след заминаването на папа Мартин, през този интервал Светия трон се ръководи от архиепископ и архидякон.
Папа Евгений умира през 657 година, и е канонизиран, като се уважава паметта му на 2 юни, макар че съгласно Анастасий Библиотекар той е умрял на 1 юни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР