Свети Дух се отбелязва 51 дни след Великден, на деня

...
Свети Дух се отбелязва 51 дни след Великден, на деня
Коментари Харесай

На Свети дух църквата прославя Светата Животворна Троица

Свети Дух се отбелязва 51 дни след Великден, на деня след Петдесетница. Всяка година се пада в понеделник. Тази година този ден е 8 юни.
Известен е още с имената Русаля и Духовден. Празникът е обвързван по смисъл с празнувания на предния ден празник - Петдесетница. Двата празника са последни от Великденския цикъл. На Петдесетия ден от Господното възкресение Свети Дух слязъл над апостолите и ги дарил с плодородни блага.
Църквата популяризира Светата Животворна Троица - Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети, които имат равно достолепие.
Според визиите на християнската религия Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Той се изобразява като гълъб в църковните изображения. В националните вярвания от Велики четвъртък до Свети Дух душите на всички мъртви са на независимост по земята. Ходят нормално по цветята, по дърветата. На Свети Дух се прибирали и затваряли чак до идната година на Велики четвъртък, когато се отварят небесните двери.
С този ден стартира Русалската седмица, одобрявана за изключително рисков интервал. Тогава идват русалийките, които съгласно национално вярване били душите на млади удавници, които прелитали оттатък Дунав във тип на бели и жълти пеперуди. На тази основа са построени забрани и обредни дейности, присъщи за Русалската седмица. За да се предпазят от нечистите сили, през тези дни хората носят пелин, лепка или орехова шума в облеклата си, тъй като имат вяра, че русалийките бягали от тях. Закачат пелин и по вратите и прозорците на къщите, разстилат го и по пода.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР