Свети апостол Андроник принадлежи към лика на седемдесетте апостоли. Той

...
Свети апостол Андроник принадлежи към лика на седемдесетте апостоли. Той
Коментари Харесай

Св. апостол Андроник и неговата помощница мъченица Юния

Свети деятел Андроник принадлежи към лика на седемдесетте апостоли. Той повярвал в Христа по-рано от свети деятел Павел, на който се падал родственик, както свидетелства деятел Павел в Посланието до Римляни:

" Поздравете Андроника и Юния, мои сродници и съзатворници, които се чутовни сред апостолите и които още преди мене повярваха в Христа " Рим.- 16:7).

Свети Андроник бил свещеник в Панония; Панония била една от огромните южнодунавски области на Римската империя. Границите й били ситуирани: на запад - до Алпите, на юг - по река Сава, на изток и на север - по река Дунав.

В историята на християнската Църква Панония е известна като място на проповедническата активност на Славянските първоучители - светите равноапостоли Кирил и Методий, само че той не бил просветител и преподавател единствено в един град или единствено в една страна, а благовествувал по целия свят.

Пътешествувал по разнообразни страни, като на всички места проповядвал Христовото обучение и изкоренявал бесовските заблуди. Помощница в проповедническата активност му била преславната Юния.

Андроник, дружно с Юния, починал за света поради Христа, с цел да докара мнозина до познаване на истинния Бог. И в действителност, той разрушил посредством проповедта си доста идолски храмове и издигнал на местата им християнски църкви, изгонвал нечистите духове от хората и лекувал недъзите на немощните и болните. Когато пристигнало време да преминат във вечността, Андроник и Юния били удостоени от Господ с венеца на апостолството и на мъченическия героизъм, защото потърпевши доста от езичниците.

Честните им мощи били открити дружно с мощите на доста други свети мъченици в Евгения. На християните е било известено за тези мощи посредством изключително Божие признание, както това е разказано в детайли при датата 22 февруари (Виж Намиране честните мощи на св. мъченици в Евгения).
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР