Свети апостол Акила, един от седемдесетте, бил ученик на свети

...
Свети апостол Акила, един от седемдесетте, бил ученик на свети
Коментари Харесай

Св. апостол Акила от Седемдесетте апостоли

Свети деятел Акила, един от седемдесетте, бил възпитаник на свети деятел Павел, който го направил свещеник. Той бил понтийски евреин и до обръщането си в християнската религия живял с жена си Прискила в Италия. Когато император Клавдий заповядал на евреите да изоставен Рим, Акила отпътувал със брачната половинка си за Коринт.
Причината за изселването на евреите от Рим била следната: когато в Рим почнало Христовото благовестие и пристигнал първовърховният деятел Петър, мнозина от живеещите в Рим иудеи приели светата религия в Христа, само че доста били и неповярвалите. Поради това сред иудеите почнал огромен спор: едни признавали Христа за същинския Месия, други Го отхвърляли и хулили. Неповярвалите иудеи, както в Йерусалим и другаде, по този начин и в Рим, злобно нападали вярващите. Те не можели да понасят дори името на Иисуса Христа, настройвали елините срещу вярващите в Него и на всички места повдигали гонения против тях. Елините, които се били обърнали към Христа, защитавали вярващите евреи от невярващите. Между тях зародили огромни разногласия и омраза, което било доведено до знанието на цезаря Клавдий. Понеже вярващите наричали Господ Иисус Христос Син Божий и Цар Израилев, цезарят се страхувал да не стартира ужас измежду народа и да се появи някой нов цар, който да претендира за неговата власт. Ето за какво било заповядано всички евреи, и вярващи в Христа, и невярващи, да бъдат изгонени от Рим и от цяла Италия.
Имало и друга причина за изгонването им: невярващите иудеи обърнали към иудаизъм кралица Агрипина, дамата на Клавдий.
Заедно с останалите евреи бил изпъден и Акила. Заселил се в Коринт и се издържал от труда на ръцете си, тъй като бил занаятчия на шатри. По това време свети деятел Павел, който проповядвал Христа измежду езичниците, дошъл от Атина в Коринт, основния град на Ахаия, намерил тук Акила и Прискила и се открил у тях. Понеже имали един и същи поминък, се трудили дружно. След като просветил Акила и Прискила с вярата в Христа, Павел ги кръстил. Останал година и шест месеца в Коринт, проповядвайки Божието слово и побеждавал със силата Христова иудеи и езичници. После отплавал за Сирия. Акила и Прискила последвали своя преподавател и провинен за спасението си, с който ги свързвала духовна обич. С тях и с останалите си почитатели Павел дошъл в Ефес. Понеже желал на приближаващия се празник Пасха да бъде в Йерусалим, оставил Акила и Прискила да наставят ефесяните в светата Христова религия, а самичък потеглил на път, като заречен да се върне още веднъж в Ефес.
След заминаването му тук дошъл евреинът Аполос, родом от Александрия, мъж сладкодумен и доста академик. Бил оглашен в Господния път, проповядвал енергично и поучавал за Господа, само че знаел единствено за Иоановото кръщение, още не бил кръстен в Светата Троица. Като чули смелата проповед на Аполос пред събранието, Акила и Прискила го поканили в къщи и му разяснили по-точно пътя Господен. Свети Павел се завърнал от Йерусалим и написал тук своето първо Послание до вярващите в Христа коринтяни, което завършвало по този начин: " доста ви поздравяват в Господа Акила и Прискила с домашната си черква ", т.е. със прислужниците си.
След гибелта на Клавдий, когато евреите още веднъж получили правото да живеят в Рим и почнали да се завръщат по домовете си в Италия, Акила и Прискила също се върнали в Рим. И когато свети Павел пристигнал още веднъж в Коринт и написал тук Послание до римляните, не пропуснал да изпрати в него поздрави на своите скъпи възпитаници. Ето какво написа в последната глава: " Поздравете Прискила и Акила, моите сътрудници в Христа (които за душата ми поставиха главата си; на тях освен аз благодаря, само че и всички църкви из езичниците) и домашната им черква.
Свети Акила не останал в Рим дълго. Заедно с жена си се върнал още веднъж в Азия, където го изпратил неговият преподавател, деятел Павел, с цел да проповядва към този момент като свещеник Божието слово. Като пристигнал в Ефес, почнал да оказва помощ на свети деятел Тимотей, възпитаник на деятел Павел, който го сложил за свещеник на ефесяните, както написа от Лаодикия в своето първо Послание до него: " на потегляне за Македония те молих да останеш в Ефес ".
Гонен от иерусалимските иудеи, окован във вериги, свети деятел Павел бил докаран в Рим. Тук написал второто си обръщение до Тимотей в Ефес и още веднъж напомнил в него за обичните си възпитаници: " поздрави Прискила и Акила ".
Свети Акила проповядвал Христа в Азия, Ахея и Ираклия и оказал помощ за спасението на доста човешки души, като обръщал езичниците и ги кръщавал. Той обикалял и по други земи и на всички места проповядвал Царството Божие. Просвещавал със светата религия, разрушавал идолите, издигал църкви, ръкополагал свещеници. Претърпял доста премеждия и бил погубен от неверниците. Душата му се упокоила на небето дружно с останалите свети апостоли по благодатта на нашия Господ Иисус Христос, на Когото популярност во веки. Амин.
© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ( " Четьи-Минеи " ) на св. Димитрий Ростовски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР