Светът, в който живеем, изглежда става все по-сложен. Технологията прави

...
Светът, в който живеем, изглежда става все по-сложен. Технологията прави
Коментари Харесай

Петте големи предизвикателства на нашето време

Светът, в който живеем, наподобява става все по-сложен. Технологията прави огромни скокове. Нашите стопански системи бързо се трансформират. В политиката правилата и разбиранията, които са били определящи в продължение на десетилетия, към този момент не могат да се одобряват за даденост. А общества, които в никакъв случай не са се справяли по-успешно от в този момент, стартират да оспорват " системата " и слагат под подозрение бъдещето.

Живеем във време на бърза смяна. Някои я назовават революционна, други (все още) имат вяра, че ще бъде еволюционна. Според мен още е мъчно да се каже сигурно. Но, както постоянно, смяната идва с провокации и благоприятни условия. Така че въпросът е: Какво ще има най-голямо значение в близко бъдеще? Докато съответните тематики могат да варират, аз виждам пет фактора, които оказват значително въздействие върху света и неговото общество, върху стопанската система и компанията, за която работя.

1.Бързото повишаване на популизма

Тази наклонност, която набира най-бързо скорост в политиката, води до възобновление на национализма и след това до протекционизъм. Популистките сили са най-вече насочени във вътрешността, разделящи нашите общества и тровещи атмосферата. На интернационално ниво те попречват свободната търговия и интернационалното съдействие. В резултат тези трендове пречат на растежа в международен мащаб и вследствие ще върнат хората назад към бедността.

Парадоксалното е, че национализмът се усилва и в страни, които са се възползвали от непропорционално огромна част от изгодите от глобализацията, като са станали значими чисти експортьори и са натрупали позитивни търговски салда. По подигравка на ориста тези стопански системи ще бъдат наранени двойно от възходящия шовинизъм - от личното им държание, както и от националистите в други страни, които към този момент не желаят да се оправят с комерсиалния недостиг.

В Siemens ние следим тези събития с дълбока угриженост. За компания като нашата, която работи допълнително от 200 страни, от значително значение е откритостта и толерантността към хората, както и комерсиалните съглашения сред стопанските системи и интернационалните търговски организации. Според нас свободната и обективна търговия е и основата на един по-добър свят. Трябва да се обърне внимание на нелоялните търговски практики; те обаче не би трябвало да се бъркат с неналичието на конкурентоспособност. Тук вложенията в нововъведения и продуктивност са верните отговори. Ето за какво поддържам концепцията, че водачите във всички области би трябвало да се опълчват на заблудите на популистите и националистите - в името на обществата, от които те са част, и поради институциите и страните, които управляват.

2. Глобалната миграция

Дълго време ние в Германия и в доста други европейски страни смятахме, че глобализацията е еднопосочна улица, по която ние и другите нации-износителки постоянно сме били в бързата лента. Междувременно научихме, че тази автомагистрала е двупосочна. И трафикът стана тежък. Днес в света има над 68 милиона бежанци - повече от всеки път. Повечето стопански системи бяха хванати неподготвени от увеличението на миграцията. В доста страни същинската или хипотетична липса на надзор над миграцията от страна на държавните управления подхранва по-нататъшната крайнодясна пропаганда и национализма. Неотдавнашният спор в Германия е стеснителен образец за това какво може да се случи, когато сериозните многостранни въпроси на имиграцията се сблъскват с популистки дейности, предопределени да реализират разнообразни цели. И битката продължава.

Нашите общества чакат водачество от политиците и чакат обществените управляващи да поддържат контрола. И с право. И въпреки всичко водачеството е повече от просто преодоляване на отрицателните последствия. Става дума за решение на казуса и задаване на направления. Вместо да затваря националните си граници, Европа би трябвало да откри пътя си в тази значима задача. Вотът на Brexit беше неприятен и за Англия, и за Европа. Той пристигна най-вече в следствие от зле управлявания бежански въпрос. Едно излизане на европейска страна от подобен мащаб е задоволително - нямаме потребност от друго. Затова интелигентното законодателство и ръководство в региона на имиграцията са две от най-големите задания в Европа.

В нашето време повече от всеки път същинското водачество се състои в това да покаже пътища към по-добро схващане, приемливост и включване. Национализмът и изключването, въпреки това, са началото на обществен и стопански спад.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР