Светът употребява значително повече алкохол, отколкото преди 30 години, което

...
Светът употребява значително повече алкохол, отколкото преди 30 години, което
Коментари Харесай

Светът консумира все повече алкохол

Светът използва доста повече алкохол, в сравнение с преди 30 години, което частично се дължи на нарасналата консумация в страни като Китай и Индия, където качеството на живот се усъвършенства, оповестява Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Ако актуалните трендове се запазят, световното ползване на глава от популацията ще се увеличи с още 17 % през идващото десетилетие след нарастване с 10 % в интервала сред 1990 и 2017 година
До 2030 година половината от всички възрастни по света ще пият алкохол, а близо една четвърт ще злоупотребяват с него най-малко един път месечно, съгласно прогнозите, покриващи 189 страни.
"Светът не е на път да реализира световните цели за понижаване на нездравословната приложимост на алкохол ", пишат създателите на проучването, призовавайки за по-агресивни контрамерки като по-високи налози и възбрана за реклама.
В световен мащаб към 237 милиона мъже и 47 милиона дами страдат от разстройства, свързани с потреблението на алкохол. Най-високи са процентите в Европа (15 на 100 от мъжете и 3,5 на 100 от жените) и в Северна Америка (11,5 на 100 от мъжете и 5 на 100 от жените).
"Преди 1990 година множеството алкохол се консумираше в страните с високи приходи, като най-високи проценти бяха регистрирани в Европа. Този модел обаче се промени значително. Това до известна степен се дължи на всеобщото и нараснало ползване в страни със междинни приходи като Китай, Индия и Виетнам ", споделя ръководителят на проучването Джейкъб Манти от Института по клинична логика на психиката и психотерапия в Дрезден, Германия.
През 2017 година процентът на хората на възраст на и над 15 години, употребяващи алкохол, към момента е бил по-висок в Европа и Северна Америка, в сравнение с в други елементи на света. Във Франция, да вземем за пример, мъжете пият еквивалента на 19 литра чист алкохол, а дамите - на малко под шест литра, или приблизително 12 литра.
Данните за 2017 година за Съединени американски щати са 15 литра за мъжете и 4,5 литра за дамите, или приблизително малко под 10 литра.
В Китай мъжете пият над 11 литра алкохол, най-вече спиртни питиета и бира, а дамите - три, или приблизително малко над седем литра. Въпросните количества са по-малки, в сравнение с в Съединени американски щати, само че съставляват скок с близо 70 % по отношение на потреблението в страната през 1990 година
До 2030 година се чака двете страни да разменят местата си. Според прогнозите китайците ще пият приблизително над 10 литра алкохол, а потреблението при американците ще спадне приблизително до 9,5 литра.
В Индия междинната консумация на чист алкохол през 2017 година е била под шест литра. Количеството обаче е двойно по-голямо, в сравнение с през 1990 година, и се чака да се усили с 50 % до 2030 година
Регионално най-ниско ползване на алкохол през 2017 година е регистрирано в Северна Африка и Близкия изток - приблизително под един литър годишно на възрастен. Най-висок е делът в Централна и Източна Европа, като за няколко страни той надвишава приблизително 12 литра на възрастен годишно. Първенец с над 15 литра е Молдова. Следват Русия, Франция и Португалия приблизително с по 12 литра.
Глобално потреблението се е нараснало от 5,9 литра чист алкохол на възрастен през 1990 година до 6,5 литра през 1997 година, като съгласно прогнозите до 2030 година то ще доближи 7,6 литра.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР