Светът трябва да се поучи от войната в Босна при справянето със сексуалното насилие в конфликта в Украйна, се казва в доклада

...
Светът трябва да се поучи от грешките, допуснати след войната
Коментари Харесай

Светът трябва да се поучи от грешките, допуснати след войната в Босна, за да не подлага украинските жертви на изнасилване и свързано с конфликта сексуално насилие през десетилетия на травма, предупреждава нов експертен доклад.

Украински прокурори и независими следователи от ООН и други международни организации заявиха, че има нарастващи доказателства, че руските войски използват изнасилване и сексуално насилие като част от тяхната кампания на терор в Украйна – подобно на систематичното използване на изнасилване от армията на босненските сърби по време на войната в Босна в началото на 90-те години. Русия отхвърли обвиненията.

Докладът на New Lines Institute for Strategy and Policy, базиран в САЩ мозъчен тръст, ще бъде публикуван и обсъден в дебат в парламента на Обединеното кралство в четвъртък.

В него се казва, че ако светът иска да избегне повторението на травмата, пред която са изправени жертвите в Босна, трябва да се съсредоточи първо върху жертвите в Украйна. Мнозина в Босна са чакали десетилетия, преди да се изявят и по-голямата част от сексуалните престъпления, извършени там, са останали ненаказани.

„Изнасилването беше един от основните аспекти на войната в Босна и въпреки това, когато погледнем Дейтънското мирно споразумение, нямаше жени около масата, нямаше оцелели след сексуално насилие, свързано с конфликт“, каза Емили Прей, един от водещите автори на доклада, позовавайки се на споразумението от 1995 г., което сложи край на войната в Босна.

„Те нямаха думата в мира (преговорите) и така вместо истински, устойчив, дълготраен мир, Дейтънското споразумение всъщност само замрази конфликта“, каза тя пред CNN.

Прей каза, че когато разглеждаме оцелелите от свързано с конфликт сексуално насилие, е изключително важно да оставим настрана пристрастията и стигмата и да се уверим, че всички засегнати са включени.

„Често смятаме, че сексуалното насилие е престъпление, което се случва само на жени, но това е престъпление, което се случва на всички. Жени и момичета, мъже, момчета, хора с различна полова идентичност“, каза Прей.

„Мъжете, които са били жертви на свързано с конфликта сексуално насилие по време на босненската война, едва сега се изявяват, за да кажат, че са оцелели от това престъпление и така са минали десетилетия, без да получат подкрепата, от която се нуждаят. И ние виждаме това и в Украйна.”

Прей добави, че децата, родени от военно изнасилване, също често биват забравяни. Между 2000 и 4000 деца са родени само от документирани случаи на военновременни изнасилвания в Босна, въпреки че реалният брой вероятно е много по-висок.

„Ако наистина не мислим достатъчно за свързаното с конфликт сексуално насилие, тогава не мислим особено за децата, родени от военно изнасилване. В Босна ги наричаха „Невидимите деца“… и те се бориха от години, за да получат признание, защото през целия си живот са се сблъсквали с бариери и трудности“, добави тя.

Докладът също така казва, че ще бъде от решаващо значение за съюзниците на Украйна да бъдат готови да преследват извършителите от името на Украйна. Това може да се случи или съгласно Конвенцията на ООН за геноцида, или в националните съдилища съгласно принципа на универсалната юрисдикция, който позволява на национални или международни съдилища да преследват лица за престъпления срещу международното право, извършени на други територии.

Прей каза, че скорошен случай на босненски сръбски войник, обвинен в убийство и изнасилване, който е бил прехвърлен от Босна в Черна гора, където живее обвиняемият, е добър пример за това, че този механизъм работи добре.

Международният наказателен съд вече издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и започна разследване на предполагаеми руски военни престъпления в Украйна. Няколко държави, включително Литва, Германия, Швеция и Испания, започнаха свои собствени разследвания на предполагаеми руски зверства.

Прей обаче каза, че тези случаи могат да бъдат скъпи и продължителни, което означава, че трябва да се обърне допълнително внимание върху предоставянето на незабавна помощ на жертвите, включително психологическа и социална подкрепа, безплатно здравеопазване и безплатна правна помощ.

„Те може да не видят заключение на съдебно дело в продължение на 10 или 20 години“, каза тя. „И оцелелите от сексуално насилие, свързано с конфликт, те заслужават повече от това. Те заслужават справедливост за себе си, отговорност, но също така трябва да живеят, трябва да се грижат за семействата си, трябва да плащат сметките си и имат нужда от подкрепата за това.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР