Светът трескаво инвестира в изграждане на нови производствени мощности за

...
Коментари Харесай

33 фабрики за чипове започнаха да се строят тази година


Светът трескаво влага в създаване на нови индустриални мощности за чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

През актуалната година стартира построяването на 33 завода за полупроводници по света. Тенденцията ще продължи и през 2023 година, когато промишлеността ще започва още 28 плана на заводи за чипове.

Според последния отчет на асоциацията на полупроводниковата промишленост SEMI, през 2021 година е почнало построяването на 23 нови заводи за чипове, през 2022 година е стартиран градежът на на още 33 заводи, а през 2023 година други 28 завода за полупроводници ще поемат щафетата.

Ако всички проекти бъдат изпълнени, вложителите ще похарчат над 500 милиарда $ за създаване на нови 84 заводи за чипове в интервала сред 2021 и 2023 година Такива вложения не биха били вероятни без държавни стратегии за стимулиране на полупроводниковата промишленост и подсилване на веригите за доставки като законите за чиповете и понижаване на инфлацията в Съединени американски щати.
още по темата
Именно с помощта на „ Закона за понижаване на инфлацията ”, Южна и Северна Америка ще се трансфорат във водещи райони в света във връзка с вложенията в нови заводи за полупроводници. Изграждането на 18 уреди за чипове на двата континента ще стартира сред 2021 и 2023 година

Но множеството от новите фабрики за посочения интервал би трябвало да бъдат издигнати в Китай – 20 броя. Това ще бъдат заводи, употребяващи зрели и затова не най-модерните софтуерни процеси. Общият размер на вложенията в нови фабрики за чипове в Китай ще бъде по-малък от разноските за произвеждане в Америка.

Европейският съюз към момента не е приел личен закон за чиповете. Очаква се това да стане през декември. Но неналичието на правна рамка за вложения не попречи на фирмите да възнамеряват и на някои места в Европа и Близкия изток да стартират създаване на 17 нови завода в интервала 2021-2023 година, което апропо е исторически най-много за EMEA района (Европа, Близкия изток и Африка).

В Тайван през посочения интервал ще се появят „ единствено ” 14 нови предприятия. Страните от Югоизточна Азия, дружно с Япония, ще построят 6 нови завода, а още 3 нови завода ще се появят в Южна Корея.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР