Светът страда от тежка форма на разстройство, свързано с дефицит

...
Светът страда от тежка форма на разстройство, свързано с дефицит
Коментари Харесай

Антонио Гутериш: Светът страда от дефицит на доверие

Светът " страда от тежка форма на " разстройство, обвързвано с недостиг на доверие " - с тези думи стартира през днешния ден речта си пред сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации генералният секретар на Организацията, Антониу Гутериш, съобщи предаде Асошиейтед прес.

Лидерът на Организация на обединените нации нарисува мрачна картина, като открои увеличението на поляризацията и популизма в обособените страни, отслабването на съдействието сред тях и " нежното " доверие в интернационалните институции.

Демократичните правила са " под блокада ", сега  повече от всеки път, се нуждаем от мултилатерализъм, защото светът става " все по-хаотичен ", предизвести още той.

Президенти, министър-председатели, монарси и водещи министри от 133 страни са декларирали присъединяване на едноседмичната сесия. Сред тях има радетели за интернационален ред, както и популистки водачи като президентите на Съединени американски щати Доналд Тръмп и на Полша Анджей Дуда и италианския министър председател Джузепе Конте, уточни АП. В откриването на Общия спор на 73-та сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации взе участие и българският министър председател Бойко Борисов. Тази година главната тематика на дебата е „ Организация на обединените нации за всички хора: световно водачество и споделени отговорности за мирни, равнопоставени и устойчиви общества “.

Откривайки шестдневните диспути на 193-те страни членки на международната организация, генералният секретар посочи още, че и в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации раздялите са съществени. Държавни водачи като Тръмп и Ердоган не закъсняха да потвърдят думите му. Ердоган напусна залата на Общото заседание сега, в който американският президент стартира речта, макар, че по стратегия би трябвало да приказва след него. От своя страна, Тръмп сложи уредниците в неловка обстановка, като закъсня за изявата си и се наложи незабавно преформатиране на реда на изявленията. Президентът на Съединени американски щати трябваше да приказва втори на днешната сесия след бразилския държавен глава Мишел Темер. Но след словото на Темер настъпи неловка пауза, до момента в който чиновниците на Организация на обединените нации подготвяха подиума за планувания да приказва трети президент на Еквадор Ленин Морено, който е в инвалидна количка. Кортежът на Тръмп дойде до момента в който Морено говореше, съобщи Българска телеграфна агенция. В типичния си безусловен жанр Тръмп съобщи от трибуната на Общото заседание, че иранците нямат избор и би трябвало да се трансформират, преди да може да се организира среща с тях, само че в бъдеще чака страхотни връзки с Техеран, съобщи Ройтерс.
" Няма да се срещна с тях, до момента в който не трансформират метода си. Това ще се случи. Мисля, че нямат избор. Очакваме да имаме страхотни отношение с Иран, само че това няма да стане в този момент ", сподели той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР