Светът става все по-нестабилен, защото САЩ не желаят да спазват

...
Светът става все по-нестабилен, защото САЩ не желаят да спазват
Коментари Харесай

Русия обвини САЩ: Не желаят да спазват споразуменията за контрол над въоръженията

Светът става все по-нестабилен, тъй като Съединени американски щати не желаят да съблюдават споразуменията за надзор над въоръженията, сподели през днешния ден съветският министър на външните работи Сергей Лавров, представен от Асошиейтед прес, заяви Българска телеграфна агенция.

На конференция в Москва за неразпространението на оръжията за всеобщо заличаване, Лавров упрекна Вашингтон, че гледа на тези съглашения като на спънка в напъните си да ускори своята военна мощност.

Тази година Съединени американски щати и Русия се отхвърлиха от датиращия от времето на Студената война Договор за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват. Съединените щати денонсираха съглашението, аргументирайки се с нарушавания на Русия, която отхвърли техните изказвания.

Лавров означи през днешния ден, че Съединени американски щати по този начин и не са дали сателитни фотоси, които да потвърдят, че Русия е разположила ракети със междинен обхват на своя територия.

Руският външен министър удостовери уговорката на страната си да не разполага ракети, неразрешени от този контракт, до момента в който Съединени американски щати не създадат това, и разкритикува страните от НАТО, че отхвърлят да дадат същото заричане и да разгласят мораториум върху наземно разполагане на ракети със междинен и дребен обхват.

Съединени американски щати демонстрират очевидно отвращение за продължение на действието на третия контракт за ограничение на стратегическите нуклеарни оръжия, чийто период изтича през 2021 година, означи Лавров.

В същото време съветският външен министър назова " белетристика " концепциите за основаване на свят, свободен от нуклеарни оръжия. Засега следва да приказваме за " свят, свободен от опасности и закани ", уточни той.

" Ако в исторически обозрима вероятност може да бъдат основани гаранции за сигурност против закани при опазване на нуклеарното оръжие със съответните механизми за надзор и инспекция и всичко друго, което е належащо, дано да бъде по този начин ", акцентира Лавров.

Той изрази вяра, че към момента е допустимо да бъде непокътната нуклеарната договорка сред Иран и международните сили.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР