Светът ще се прощава дълго с най-известния български творец Христо

...
Светът ще се прощава дълго с най-известния български творец Христо
Коментари Харесай

Кристо пред CNN: Аз съм марксист, който печели от капитализма

Светът ще се прости дълго с най-известния български създател Христо Явашев. Кристо и Жан-Клод взимаха назаем част от природата или града и за няколко дни я превръщаха в нещо изцяло друго.

Христо Явашев умря на 84 години в дома си в Ню Йорк.

„ Красотата, науката и изкуството постоянно ще побеждават”, написа той в писмо от 1958 година. Сега за тази невероятна мисъл напомня CNN, представен от Марица бг.



Обградените острови във Флорида

Световната медия напомня, че преди години Кристо се е показал като „ Образован български болшевик, който е научил по какъв начин да употребява капитализма за изкуството си”.

Редакторът на отдел „ Култура” към Военновъздушни сили Уил Гомперц пък перифразира думите на Шекспир, че светът е една огромна сцена.



Плаващите кейове на езерото Изео

„ Кристо ни сподели, че светът е една голяма изложба. Българинът не се интересуваше от белите стени на модерните галерии, където предметите съществуват отвън действителния свят”, написа английският редактор.

Всички напомнят, че за разлика от другите художници, които желаят творбите им да са безсмъртни, с краткотрайните си, само че неповторими работи Кристо ни подсещаше непрекъснато, че даже изкуството е смъртно.



„ За Кристо изкуството е мигът на креативната независимост. За 14 дни опакова Райхстага в сребрист плат и по-късно всичко изчезна – от него не остана и следа”, опита да опише творчеството му „ Дойче Веле”.

Едно от неповторимите неща при Кристо бе, че в никакъв случай не търсеше политика или послания, а не дай, боже – опити да се търси някаква идея.



„ Това произведение е лишено от всякаква политика и зад него няма безусловно никаква философия. То не пробва да прави каквото и да е обръщение. Търсена е единствено чистата хармония и хубостта – нищо друго”, сподели Кристо през 2016, когато направи плана си „ Плаващите кейове” в езерото Изео в Италия.



Тогава той сътвори невероятна плаваща пътека от оранжев материал с повърхност 100 000 квадратни метра. 220 000 пластмасови плаващи плоскости бяха употребявани за кейовете. Стотици хиляди италианци се разходиха за две седмици по тях. И след това езерото бе каквото го помнят всички.



Проектът за Триумфалната арка ще се реализира следващата година

Кристо и Жан-Клод в никакъв случай не са употребили грантове или каквито е да е рекламни помощи за плановете си. Не са търсили спонсори.

Те раждаха концепциите си и до момента в който ги осъществят, продаваха скици за плановете си, напомня CNN. Така се финансираха и намираха метод да събират към себе си голям екип от инженери, експерти по околна среда и куп доброволци.



За да видят Райхстага опакован през 1996 година, Кристо и Жан-Клод чакаха цели 24 години. 11 години след гибелта на непрежалимата му брачна половинка, българинът бе на прага да реализира различен техен популярен план – пакетирането на Триумфалната арка.

В началото на 2020 художникът сподели пред CNN: "Не мога да допускам, че и тази наша фантазия ще се случи!” Макар и да не е към този момент сред живите, планът по пакетирането на Триумфалната арка е изцяло подготвен и е в ход.

Организацията, която стои зад починалите Кристо и Жан-Клод ще го реализира през есента на 2021 година.



През годините се намираха природозащитници, които си позволяваха да подлагат на критика Кристо, че замърсява околната среда. Българският талант им се присмиваше и припомняше с усмивка, че след неговите планове всичко се почиства.

През 1983 година Кристо и Жан-Клод основават плана си „ Обградените острови” в залива Бискейн във Флорида.

Преди това наемат за 13 000 $ от кметството в Маями 11 дребни острова. Обгражда ги с яркорозов полипропилен. Чудото се вижда и от Космоса.



Американските медии напомнят, че тъкмо поради този план Маями става знаменит град.

„ След плана изчистихме 40 това боклуци от 11-те острова”, споделя Кристо.

Всички медии напомнят, че художникът е роден в Габрово и след един учебен срок в академията по изкуство във Виена отива в Париж.

Там среща своя безспорен астрален близнак – Жан-Клод – и двамата родени на 13 юни 1935 година. Той в Габрово, а тя във френско Мароко.

Първите 11 години творбите, които основават, носят неговото име. След 1970 плановете са подписвани като „ Кристо и Жан-Клод”.

Майка й Пресилда Гийебон кани българина да й направи портрет през 1959 година. По това време Жан-Клод е стюардеса в „ Еър Франс”. Майка й е впечатлена от Кристо, а на щерка й той не прави съвсем никакво усещане. Обикновено по този начин стартират огромните любовни истории.

Двамата разделяха хрумвания, изкуство и всяка секунда от времето си. Наследява ги синът им Кирил-Христо. Той е фотограф и бранител на животните.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР