Светът се завърна отново към "дипломацията на канонерките". При нея

...
Светът се завърна отново към "дипломацията на канонерките". При нея
Коментари Харесай

Западът подмами Украйна и я изостави на произвола

Светът се завърна още веднъж към "дипломацията на канонерките ". При нея господства правото на грубата мощ, а не силата на правото.

Слабите по предписание стават жертви. Това демонстрират събитията в Украйна и следващото отделяне на нейни територии от страна на Русия. Днес жертвата е Украйна, през вчерашния ден бяха други, на следващия ден ще са трети. Някога и България е била жертва, когато същите сили - ленинско-сталинските болшевики - изфабрикуваха "македонския етнос " и в сгода на Сърбия го отродиха от България, както към този момент бяха сторили с обособяаането на Украйна и Молдова след - по вчерашните думи на Путин - "Октомврийския прелом " в Русия през 1917 година

Живеем в тъжни дни - и поради сълзите на Украйна, и поради насладата на Донбас.

Западът подмами Украйна и я изостави на произвола. Лъсна цялостното недоумение на процесите и безсилието на администрацията на Байдън, на Европейски Съюз и НАТО. По този мотив ще кажа единствено едно - в случай че Доналд Тръмп беше в Белия дом през днешния ден, нямаше да се стигне дотук. Принципният натурализъм, на който се основаваше неговият външнополитически метод, беше оправдателен, само че доста корав към Русия и имаше доста по-голям капацитет за въздържане и намиране на взаимноприемливи решения, в сравнение с детските нервности и пещерната русофобия на либерал-прогресистите и глобалистите. Писал съм за това концептуално в монографията "Доктрината "Тръмп " против неолибералния глобализъм " (2019). Путин стремително се възползва от слабостта на Съединени американски щати на Байдън, която ясно лъсна с най-унизителния неуспех в американската история - методът, по който Байдън изтегли Съединени американски щати от Афганистан, оставяйки в ръцете на талибаните съвременно въоръжение за 85 млрд $.

Обективните исторически процеси, на които даде подтик "доктрината Тръмп ", разградиха дефинитивно еднополюсния свят и изведоха Съединени американски щати от ролята на международен хегемон. Установи се многополюсна геополитическа архитектура, в която интернационалните връзки се моделират въз основата на яростното съревнование и несъгласия сред трите суперсили - Съединени американски щати, Русия, Китай. Обаче след отстраняването на Тръмп от Белия дом либерал-прогресистките елити във Вашингтон и Брюксел взеха решение, че могат да не престават както досега и светът още веднъж се върти към тях. Не схванаха, че има нужда от нови подходи в променените геополитически действителности.

Резултатите са налице.

Бог да пази Мира, тъй като управниците на днешния свят не могат, а може би и не желаят!

Борислав Цеков
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР