Светът се променя и, ако ние не осъзнаем, че 21

...
Светът се променя и, ако ние не осъзнаем, че 21
Коментари Харесай

Борислав Гуцанов: Днес трябва да изберем: или се движим напред, или оставаме в миналото

Светът се трансформира и, в случай че ние не осъзнаем, че 21 век е векът на високите технологии и транспортните коридори, рискуваме да останем застинали някъде в предишното без късмет да вървим напред.

В момента България има последна опция да стане част от международния път на товарите. Повече подобен няма да има “, съобщи през днешния ден в предаването „ Позиция “ на Радио Варна ръководителят на парламентарната комисия по превоз и известия Борислав Гуцанов. Според него е пределно ясно какво би трябвало да се направи, само че не се вършат крачки в вярната посока. „ Ако преди 15 години бяхме построили новото товарно пристанище под „ Максуда “ щяхме да сме на светлинни години от мястото, където сме сега. Имаше вложители, можеше да се построява и с пари на страната, само че нищо не е направено и ние още се чудим желаеме ли го или не. С изтеклите 7,8 милиарда лв. по ин хаус-процедури щяхме да построим най-малко три терминала и товарите от Далечния Изток в този момент да минават през България. Ако продължим да се чудим Констанца ще ни вземе и тях “, безапелационен е Гуцанов. Според него, сега в Румъния има напрежение във връзка с китайските вложения и това е единствения ни късмет Варна да стане главно пристанище за тези артикули. Той счита, че в този момент е моментът българската страна да построи терминалите във Варна и Русе, да се удвои и форсира жп линията Варна – Русе,да се построи транспортен кулоар север – юг от Истанбул през Бургас и Варна до Констанца и България да се трансформира в директна територия за товарите от Далечния Изток към Западна Европа.

„ В тази връзка е доста значимо да притеглим през нашата страна товарите, които вървят по това направление през пристанище Солун, което беше взето от Китай. Те ще минават или през Македония и Сърбия или през нашите южна и северозападна граница към Западна Европа. И това решение би трябвало да се вземе в този момент, споделя ръководителят на транспортната комисия в 47-то Народно заседание.

„ Аз се надявам, че на експертната среща в Министерството на превоза и известията в средата на март, когато ще бъдат разисквани в елементи главните детайли от тактиката за развиване на водния превоз, ще стигнем до най-хубавия за страната ни вид и с ускорени темпове ще стартираме построяването на инфраструктурата, която ще ни обезпечи почтено място на международната транспортна карта “, съобщи Гуцанов в ефира на БНР.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР