Светът се променя бързо, но да се излезе от шаблона

...
Светът се променя бързо, но да се излезе от шаблона
Коментари Харесай

Какво да правим, ако възпитаваме момиче

Светът се трансформира бързо, само че да се излезе от шаблона на половите разлики е доста мъчно.
Убеждаваме се още от самото раждане на бебето. Без даже дума да кажете, от надалеч приятелките ви поздравяват „ Честито момиченце! “  Само тъй като количката, дрешките, панделката – всичко е в бонбонено розово.
След това идва ред на подаръците, които получавате – принцеси, кукли Барби, комплектчета за хранене и готвене... Това е наборът от предмети за игра, предопределени за момиченцата.
Вече даже има особено Lego с розови детайли, с които се строят салони за хубост, СПА и други характерно „ женски “ места за забавление.
За момчетата пък са отредени облекла и аксесоари в наследник цвят, самолети, коли, принадлежности, които да развиват фината моторика и интелектуалните им умения.

Ако въпреки всичко желаете да излезете от тази рамка и да възпитате решително в себе си момиче, свободен човек със свободни възгледи, пробвайте се за избегнете някои стандарти. 

Подарявайте на момичето освен обичайните „ женски “ играчки, даже в случай че ползата му към тях е по-изявен.
Старайте се тя да има играчки и за момчета. Показвайте ѝ по какъв начин се работи с тях, по какъв начин може да си играе.

Домашните отговорности не са женски и мъжки.
Например момичето би трябвало да оказва помощ при готвене и чистена на дома, а момчето дружно с баща – при ремонта.
Добре е дилемите да се разпределят по равно, без значение с какво съответно ще се занимава момичето. „ Мъжките “ сръчности, които тя може да усвои, ще ѝ дадат убеденост в личните ѝ сили. Както и противоположното – момчето, което умее да готви, постоянно ще направи усещане.

Не коментирайте външността ѝ.
Вместо да казвате на момичето, че е хубавица, по-добре хвалете характера, знанията, уменията ѝ. Например, че не се отхвърля, когато срещне компликация, че чете по-бързо от всички, че знае повече за историята на Древна Гърция. Комплиментите, свързани с външния тип, могат да доведат до проблем със самооценката, когато тя порасне.

Не ограничавайте ползите и заниманията ѝ.
Родителите са тези, които записват момичето на балет, момчето – на футбол. Тя може да избере айкидо, футбол или конен спорт. Защо не?
 Подкрепяйте нейния избор и я насърчавайте. Нека развива свободно своите заложби и качества.

Учете я да работи и употребява всевъзможни принадлежности.
Момичето, тъкмо както и момчето, би трябвало да знае по какъв начин да си служи с отверка, гаечен ключ, чук. Ако се наложи да поправи нещо в къщи, да се оправи. Тези умения ще я създадат по уверена в себе си.

Подкрепяйте интереса ѝ към научни дисциплини, инженерни науки, математика.
Често момичето демонстрира интерес и реализира триумфи в математиката, само че в главата на родители и учители е затънал шаблонът „ математиката не е за девойки “. Има многочислени проучвания, които потвърждават, че те постоянно превъзхождат мъжете в региона на математиката и точните науки.

Продължава на страницата на

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР