Светът през 2020 г. ще се сблъска с икономически сътресения,

...
Светът през 2020 г. ще се сблъска с икономически сътресения,
Коментари Харесай

JPMorganChase прогнозира нова глобална „супер криза“ през 2020 г.


Светът през 2020 година ще се сблъска с стопански разтърсвания, които американската капиталова банка JPMorganChase дефинира като „ супер рецесия “. Анализаторите предсказват всеобщо неодобрение и проблем с питателните артикули.

Преди 10 години сривът на най-голямата капиталова банка в света Lehman Brothers предизвика международна финансова рецесия, прераснала в многогодишна криза. От тогава се вършат разнообразни модели, посредством които се прави опит за прогнозиране на периодите и оценка на мащабите на идната световна злополука, а също по този начин да се дефинира цикличността на повторението на такива събития в стопанската система.

Както пресмятат от JPMorgan Chase, опирайки се на личен модел, колапсът следва да се чака още през 2020 година, написа РИА Новости. Отчитат се такива данни, като дълготрайност на икономическия растеж и следващ спад, съответствие на лични и заемни средства в огромните компании, стойност на активите, а също равнище на дерегулацията и финансовите нововъведения.

Анализаторите от банката припомнят, че по време на световната рецесия 2007-2008 години, финансовият показател S&P 500 е понижен с 54% от пиковото значение.

Предстоящият колапс на фондовия пазар, както се допуска, няма да е по този начин огромен, защото цената на активите в разрастващите се страни в този момент е доста по-ниска от 2008 година

Пасивни вложители и рецесия на ликвидността

Както изяснява капиталовият пълководец на JP Morgan Chase Марко Коланович, неуспехи на фондовия пазар ще зародят заради прекомерно многото борсови и други пасивно управляеми фондове, а също и компютърнизираните търговски тактики. Поради неналичието на задоволително дейни вложители, даже няма да има кой да купува поевтиняващи активи.

От JP Morgan считат, че ликвидността на фондовия пазар в Съединени американски щати ще остане с две трети под докризисното равнище. На пазарите с закрепени приходи ликвидността ще се утежни, защото банките играят дребна роля като меркет-мейкъри.

„ Пазарните събития, почнали през 2008 година доведоха до съществено нарушение на ликвидността, което може да стане основна специфичност на идната рецесия “, прецизират анализаторите на банката.

Намаляването на пазарната ликвидност наред с растежа на пасивните вложения отслабва способността на пазара да предотвратява огромните разтоварвания при положение на нарастване на волативността, означават създателите на отчета на финансовата институция.

Към рисковете анализаторите причисляват и изменението на структурата на пазара на ипотечни заеми в Съединени американски щати: делът на небанковите ипотечни заеми е повишен до 80% от пазара (до рецесията на тях са се падали под 20%). Небанковите заеми всекидневно са по-малко капитализирани, в сравнение с банковите, а също така няма явен механизъм за установяване на това, кой може да поема ролята за обслужване на небанковите услуги, в случай че такива кредитори излязат от бизнеса.

Ръст на лихвите и търговски войни

Колко дълго ще се чака „ началото на края “? Както сподели Коланович в изявление за американската тв CNBC, вероятността от рецесия през втората половина на 2019 година се прави оценка като много ниска. Динамиката й на развиване в огромна степен ще се дефинира в частност от скоростта на повишението на лихвите от Федералния запас на Съединени американски щати. Що се касае до комерсиалната война с Китай, тя може както да приближи, по този начин и да отсрочи рецесията, счита анализаторът.

За това, че растежът на лихвата в Съединени американски щати е в положение да задейства нова рецесия по-рано смятаха и от Bank of America Merrill Lynch. Цялата 2018 година вложители продават бумаги на нововъзникващи пазари. Причината – растеж на лихвите на Федералния запас, подпомагащи усилването на $.

Настоящата обстановка, съгласно мнението на анализаторите на банката припомня доста на случилото се преди две десетилетия, когато вложителите всеобщо излязоха от рисковите облигации на разрастващите се стопански системи.

Политиката на протекционизъм на Вашингтон преглеждат от Bank of America като още една забележителна опасност за международната икономическа непоклатимост. Търговските войни носят колосално стесняване на интернационалната търговия, оказват въздействие върху цените и достъпността на продукцията по веригата на доставките, което е удар по международната стопанска система.

Особено ще пострадат доставките на храни на международния пазар, предизвестяват от IFPRI. Както означават в проучването си от месец май анализаторите, комерсиалните войни подкопават основни основи на сигурността във връзка с питателните артикули – съществуването, достъпа, потреблението и стабилността на доставките.

Известният американски икономист и капиталов банкер Джеймс Рикардс отбелязва и това, че актуалният напредък на стопанската система на Съединени американски щати и европейските страни може да се обърне в грандиозна борсова злополука, сходна на тази, случила се през 1929 година, а тогава продължителна криза в целия свят е неизбежна.

Социални разтърсвания

Особено от JPMorgan Chase предизвестяват, че за разлика от предходната рецесия, следствията от нова такава ще са огромни обществени безредици, в частност в Съединени американски щати. Такива не е имало от 1968 година
Според мнението на Коланович, това директно ще бъде подкрепено от интернет и обществените медии, където се образуват разнообразни групи,, а политическите събития, такива, като изборите в Съединени американски щати и Brexit единствено ще налеят масло в огъня.

Анализаторите означават, че в случай че централните банки съумеят да предотвратят внезапното намаляване на цената на активите, то евентуално обстановката няма да е по този начин трагична. В противоположен случай може да настъпят меланхолия, неодобрение и други „ доста по-разрушителни промени “.

По РИА Новости, Наталия Дембинская
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР