Светът познава севернокорейския върховен лидер Ким Чен Ун като безмилостен

...
Светът познава севернокорейския върховен лидер Ким Чен Ун като безмилостен
Коментари Харесай

От първо лице: Загадъчното детство в Швейцария и сложният характер на Ким Чен Ун, който се оказа по-жесток от баща си

Светът познава севернокорейския висш водач Ким Чен Ун като безсърдечен деспот, податлив да прави опити с балистични ракети, до момента в който се надцаква с американския президент Доналд Тръмп кой е по-страшен. Историите, засягащи коравосърдечието му, описват по какъв начин е е поръчал убийството на своя чичо и на полубрат си, както и на други свои родственици. Ким е колкото непредсказуем, толкоз и гибелен. Във вторник той разгласи, че Северна Корея ще взе участие в Зимните Олимпийски игри в Пьонгчан, Южна Корея - ход, с който съгласно мнозина специалисти, той се пробва да заобиколи Съединени американски щати и да ги изхвърли от мирните договаряния за района, търсейки непосредствено контакт с Юга.

Нима това е Ким Чен Ун - изглеждащ почтено заоблен злобен талант и занаятчия пълководец единствено на 34 години?

Не и за старите му познати и другари в Швейцария, където Ким учи в края на 90-те. За тях той към момента е хлапето с положително възприятие за комизъм, вманиачено по баскетбола, изключително по Chicago Bulls, което се е разбирало добре с всички, макар редките си нервни прояви.



Дори и съвсем 20 години по-късно, Жоао Микаело, в този момент основен готвач в ресторант в Берн, си спомня с топли усеща някогашния си съученик в германоезичното държавно учебно заведение " Либефелд-Щайнхьолцли " в Кьониц, южно от Берн. Подобно на всички други, познавали Ким в интервала 1998-2000 година, Микаело е считал, че той е “Пак Ун,” наследник на чиновник в севернокорейското посолство. Един ден Ким е споделил на Микаело кой в действителност е, само че Микаело е считал, че Ким си измисля.

" Беше добър другар. Прекарвахме си отлично времето дружно. Беше почтен вид. Много от хлапетата го харесваха. Не знам нищо за живота му в този момент. Всичко, което знам, е за индивида, който познавах в учебно заведение. Обичаше баскетбола. Играехме доста дружно. Иска ми се да му кажа, в случай че в миналото има време, да се обади, с цел да схвана по какъв начин е минал животът му по-късно ", споделя Микаело.

По негови думи Ким е имал сбирка от кецове Nike и макар дребния си растеж и леко наднорменото си тегло е бил добър състезател.
" Забавен беше. Винаги ни разсмиваше. Също по този начин мразеше да губи. Да завоюва беше доста значимо за него ", спомня си някогашният му съученик Марко Имхоф от Берн.

" Имаше възприятие за комизъм и се разбираше добре с всички, даже с децата, които произлизаха от държави-врагове на Северна Корея Политиката беше тематика табу в учебно заведение. Спорехме доста на тематика футбол, само че не и за политика ", разкрива различен някогашен съученик пред немския вестник Welt am Sonntag.



Ако тези избрания не се вписват в всеобщата визия за Ким като побъркан, рисков властник на Северна Корея, винете Швейцария. Фамилията Ким от дълго време има мощни връзки в страната и доста от членовете на фамилията знаят добре по какъв начин наподобява животът отвън изолираната страна и в " прогнилия Запад ".

" Не смятайте обаче, че единствено тъй като Ким е прекарал време в Швейцария, това безусловно го е трансформирало. Той има същите диктаторски гени като своя дядо. И е изцяло наясно какъв вид балансиране е нужно, с цел да ръководи Северна Корея. Най-трудното в ръководенето на тоталитарен режим е да се подсигуриш, че няма да те убият. Той е безмилостен и безсъвестен, само че подобен и би трябвало да бъде, с цел да оцелее ", разяснява Гордън Чанг, създател на книгата " Ядрен спор: Северна Корея против света ".

Освен Ким Чен Ун швейцарски учебни заведения са посещавали по-големият му брат Ким Чен Чул и по-малката му сестра Ким Йо Джон. По-големият му полубрат Ким Чен Нам, брутално токсичен на летището в Куала Лумпур, Малайзия предходната година, е учил в Москва и след това се е озовал в Женева.

" Една от огромните загадки на севернокорейската ръководеща фамилия е за какво Ким Чен Нам е учил в Женева и е овладял френски, а другите деца, които са родени по-късно, са били изпратени в Берн, където се приказва немски ", разяснява Майкъл Мадън, специалист по Северна Корея в университета " Джонс Хопкинс " и началник на организацията North Korea Leadership Watch. " Единственото, което ми хрумва като пояснение, е че Северна Корея постоянно е ненапълно търсеща метод да се подсигури. Те обичат да трансформират нещата ".

Фамилия Ким е почнала да построява по думите на Мадън " нужна мрежа от контакти " в Париж през 70-те години и до ден сегашен има къща във френската столица.

" Няма по какъв начин да бъдат изпратени децата на деспот в чужбина без мрежа от контакти, хора и институции, които да оказват помощ в грижата за тях. Ким са почнали всичко това в Париж ", разяснява Мадън.

Миналата година лелята на Ким Чен Ун - Ко Йон Сук, показа пред Washington Post, че тя и брачният партньор й са се грижили за Ким и неговите брат и сестра в Швейцария. Ким Чен Чол е дошъл през 1992, а Ким Чен Ун – през 1996, когато е бил 12-годишен.

" Живеехме в естествена къща и се държахме като обикновено семейство. Аз се държах като тяхна майка. Насърчавах Ким Чен Ун да води другари вкъщи, тъй като искахме децата да имат естествен живот. Правех закуски за децата, ядяха торта и играеха с конструктори Lego ", споделя Ко за времето си в Берн.



През ваканциите Ко и нейният брачен партньор водели децата да карат ски в швейцарските Алпи, да плуват на френската Ривиера и в Италия. В Берн Ким, отвън манията си по баскетбола и Майкъл Джордан, обичал да играе с машини.

" Не създаваше проблеми, само че беше експлозивен и нетърпелив. Когато майка му се опита да го откаже от прекомерната игра с тези неща и да го кара да учи повече, той не отговаряше, само че протестираше по други способи, да вземем за пример като правеше гладна стачка ", спомня си Ко.
Той е почнал да показва признаци на комплициран темперамент и се твърди, че един път даже е бил заловен с BDSM порносписание. Не е ясно до каква степен това има значение, в случай че въобще е истина.

Представител на локалния учебен инспекторат удостовери пред Reuters, че възпитаник на име Пак Ун, регистриран като дете на чиновник в севернокорейското посолство, е посещавал учебното заведение " Щайнхьолцли " от 1998 до края на 2000 година " Пак Ун е посещавал клас за неговорещи немски деца, само че след това бързо е минал в различен клас. Той е описван като добре интегрирал се, усърден и упорит. Хобито му е било баскетболът ", споделя Юли Щудер в отчет от 2011 година

По думите на Мадън децата Ким им са били " свръх-закриляни ", до момента в който учели в Швейцария. " Около тях непрекъснато са кръжали дами, от самото начало, които са ги водили в болница даже и единствено да стартират да подсмърчат. Хората към тях са считали, че това е доста необичайно ", споделя той.

И по този начин до 2000 година, когато Ким Чен Ун ненадейно е липсващ в средата на образователната година и никой повече не е чул за него. Тогава той се е завърнал в Северна Корея. 11 години по-късно Ун наследява татко си Ким Чен Ир като водач на страната, откакто той умира от инфаркт на 70-годишна възраст.



Не е известно младият севернокорейски водач да се е прибирал в Швйцария след тийнейджърската си възраст, само че съгласно мнозина престоят му там е оказал огромно въздействие.

През 2012 година Ким е управлявал строителството на ски-курорта Масикрьон край Уънсан, провинция Канвон, на цена най-малко 35 млн. $, въпреки че някои калкулации дефинират цената му по-близо до 300 млн. $. Твърди се, че този курорт е бил въодушевен от престоя му в Швейцария. Той даже се е опитал да закупи швейцарски лифтове за курорта, само че му е било отказано поради интернационалните наказания.
Ким е раздавал швейцарски часовници на висши партийни деятели, а южнокорейски вестник заяви, че през 2013 Ким е взел огромна територия в Сепо, провинция Канвон, и я е трансформирал в пасбище и алпийска плантация.

Каквото и да е попил Ким от западната народна власт обаче, наподобява е имало много непретенциозен резултат.

" Той се оказа по-жесток и безсъвестен от татко си ", разяснява Су Ми Тери, някогашен анализатор от Централно разузнавателно управление на САЩ и водещ специалист по Северна Корея, която в този момент работи в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания.

" Вече нямаме точна визия какъв брой хора е ликвидирал или подложил на чистки. Потвърдено е, че е поръчал убийството на личния си полубрат, и че е наредил изтезанието на чичо си. Човек не избива личното си семейство току-тъй. Начинът, по който е бил задържан и погубен чичо му… няма други образци в севернокорейската история, които да наподобяват нещо такова ".

Според нея главната цел на Ким е да получи интернационално самопризнание като нуклеарна страна и да избегне ориста на Муамар Кадафи и Саддам Хюсеин (които се отхвърлиха от нуклеарните си стратегии или ги изгубиха, след което бяха свалени).

" В огромна степен на него му се е налагало да се учи по какъв начин да бъде водач. И досега показва повече от забележителна заложба да се оправя с тази позиция ", разяснява още тя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР