Светът постепенно свикна с управлението и реториката на Доналд Тръмп,

...
Светът постепенно свикна с управлението и реториката на Доналд Тръмп,
Коментари Харесай

Задава ли се търговска война между САЩ и Китай през 2018 г. и кой ще спечели от нея?

Светът последователно привикна с ръководството и реториката на Доналд Тръмп, пропити от протекционистки хрумвания, доста от които са опасност за международната търговия и стопанска система.

Заявките на американския президент и дейностите на подчинените му усложняват връзките с Европейския съюз, както и тези с досегашните сътрудници на Вашингтон от НАФТА - Мексико и Канада.

Те въздействат зле на така и така комплицираните връзки сред Съединени американски щати и Китай, които във всеки миг могат да прераснат в комерсиална война.

 Goldman Sachs: Търговската война сред Съединени американски щати и Китай е неизбежна
Goldman Sachs: Търговската война сред Съединени американски щати и Китай е неизбежна

Експертите не виждат сигнали Тръмп да се откаже от своята политика

Китайският дъмпинг

Въпреки неотдавнашната среща сред Тръмп и Си Цзинпин връзките сред Пекин и Вашингтон остават напрегнати, изключително що се отнася до китайските артикули и първични материали, които влизат в Съединени американски щати.

Те са доста по-евтини от създадените в Щатите, което подбива конкуренцията и ощетява локалните компании, а доста от тях имат мощно лоби във Вашингтон.

Китайският " дъмпинг на стоманата " или практиката да се поддържа изкуствено ниска цена, с цел да се подтиква конкуренцията, се трансформира в съществена грижа за комерсиалната политика на Тръмп.

Ако дъмпингът продължи, производителите на стомана в Съединени американски щати може да попаднат под сериозен напън или даже да затворят предприятията си, тъй като не могат да се конкурират, което ще трансформира въпроса в проблем, засягащ националната сигурност.

 Тези компании ще изгубят най-вече при комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай
Тези компании ще изгубят най-вече при комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай

Но други ще завоюват

Митата на Вашингтон

Министерството на търговията на Съединени американски щати от известно време обмисля дали да вкара високи мита върху вноса на стомана и алуминий от Китай.

Тръмп няма да се колебае и ще работи бързо, в случай че институцията, водена от неговия правилен помощник Уилбър Рос, предложи налагането на по-високи мита за задачите на националната сигурност.

" Има огромна възможност Министерството на търговията, ръководено от Уилбър Рос, корав и сериозен човек, да изиска налагането на възбрана на този импорт или най-малкото налагане на някои доста тежки мита ", планува пазарният и финансов анализатор и тв водещ Джим Креймър.

 Съединени американски щати стартират
Съединени американски щати стартират " алуминиева война " с Китай

Субсидирал своите производители

Подобен ход би получил политическа поддръжка от двете съществени партии - Републиканците и Демократите.

" И двете партии желаят да защитят тази индустрия - Демократите от позиция на труда, Републиканците от позиция на капитала. Президентът Тръмп може да взе участие в този развой и да направи нещо потребно и за двете страни ", показва Креймър.

Действията на управляващите във Вашингтон сигурно ще се отразят и на пазарите, тъй че вложителите би трябвало да бъдат готови за последствията.

" Намираме се на огромен кръстопът по отношение на комерсиалната политика в тази страна и мисля, че би трябвало съществено да обмислите протекционисткия курс на деяние, преди да решите да купите интернационалните акции с експозиция в чужбина ", предизвестява Креймър.

 Експерт: Китай ще победи Съединени американски щати при евентуална комерсиална война
Експерт: Китай ще победи Съединени американски щати при евентуална комерсиална война

Тръмп заплаши Пекин да вдигне митата за китайските артикули

Трус, само че и опция за облага

Подобни сурови търговски ограничения от страна на Вашингтон ще доведат до сериозен трус, само че и нови благоприятни условия на фондовите пазари.

Акциите на огромни индустриални компании с експозиция в чужбина като Caterpillar, United Technologies, General Motors и General Electric неизбежно ще стартират да се разпродават. Инвеститорите, които са готови за сходно развиване, могат да се възползват и да извлекат огромни облаги от обстановката.

" Нека ви успокоя по отношение на идните многочислени вести по какъв начин сме в комерсиална война с Китай. Извънредна вест: ние сме в такава от години. Ако Уилбър Рос направи това, което мисля, че ще направи, единствената разлика ще бъде, че ще отвърнем на удара ", изяснява пазарният специалист.

" Бъдете готови: това ще се случи тъкмо по средата на интервала на облагите и несъмнено няма да се дължи на фондовия пазар, само че може да бъде идната ви огромна опция за покупка ", поучава Креймър.

Все отново специалистът счита, че Пекин в последна сметка ще се съгласи с настояванията на Вашингтон. Китай не би жертвал търговията със Съединени американски щати, единствено с цел да създаде нискокачествен материал, който ще замърси така и така мръсния въздух в страната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР