Светът подценява опасността от ядрена война. Това заяви руският президент

...
Светът подценява опасността от ядрена война. Това заяви руският президент
Коментари Харесай

Путин: Светът подценява опасността от ядрена война

Светът подценява заплахата от нуклеарна война. Това съобщи съветският президент Владимир Путин по време на обичайна си огромна конференция. 

Това е 14-ата му такава конференция и първата след поемането на поста за нов мандат през май. 

За конференцията са упълномощени рекорден брой публицисти - 1702-ма. Пресконференцията продължи близо 4 часа.

По време на огромната конференция Путин отговори на въпроси за външната политика на Русия - за връзките със Запада, за арестуваните украински моряци, Сирия и други.

Опасността от нуклеарна война

Страхът от потребление на нуклеарни оръжия понижава, което може да докара до световна злополука. Опасността от нуклеарна война наподобява невъзможна или не по този начин значима, в това време в случай че нещо такова се случи, това може да докара до гибелта на цялата цивилизация и даже на планетата. Има подценяване на заплахата от нуклеарна война, съобщи Путин. 

Той добави, че въпреки всичко се надява, че на човечеството ще му стигне здравият разсъдък, с цел да не се стигне до такава степен. 

Путин коментира разпада на интернационалните договорености за потребление на нуклеарно оръжие и на ракетите със междинен обхват и усилването на нуклеарното въоръжение от страна на Русия. 

Бяхме принудени да създадем такова оръжие - не за предимство, а с цел да реализираме баланс, за равнене на паритета, разгласи Путин. 

Ситуацията след случая в Керченския проток

По мотив случая с украинските кораби в Керченския проток Путин още веднъж повтори позицията си, че това е провокация на президента Петро Порошенко, която цели да му вдигне рейтинга, само че в ущърб на ползите на страната и жителите. 

По думите му концепцията му е сполучила, тъй като рейтингът му се е вдигнал - преди този момент съгласно социологическите организации е бил на пето място по рейтинг, а в този момент е на второ. 

Според Путин Киев е разчитал, че някой ще загине, само че не се е получило по този начин. 

На въпрос за бъдещето на арестуваните украински военни той уточни, че сега тече разследване и по-късно ще стане ясно какво ще се случи с тях. 

Украйна и Донбас

Путин получи много изострен въпрос от страна на украински публицист за Донбас. Той попита каква сума счита Москва да влива в тези територии и дали не счита, че проблемите с връзката с украинските управляващи ще се разрешат, откакто той към този момент не е президент. 

На това Путин отговори, че Русия ще продължава да отделя пари за филантропична помощ за хората на тази територия. 

Той уточни, че украинските управляващи са наложили икономическа обсада в Донбас и са почнали да стрелят против хората, което не е вярно, тъй като опитите проблемите да се вземат решение посредством мощ са обречени на неуспех. 

Президентът добави, че въпросът с връзките с Украйна не е в личността и той желае в страната да има мир и подем. Той добави, че Украйна е търговски сътрудник на Русия и естествените връзки сред двете страни не престават, макар несъгласието на русофобите. 

Путин оцени обстановката в цяла Украйна като неподходяща. По думите му тя е такава, каквато е и в Донбас. 

По мотив отделянето на украинската черква от Московската патриаршия Путин разяснява, че е " основана обединена разколна черква ". Според него за това виновност има Порошенко, като задачата му още веднъж е била да си вдигне рейтинга. 

Това е най-голямата интервенция на страната в църквата от руски времена насам, съобщи съветският президент. 

Путин разгласи, че в това се вижда и намесата на Съединени американски щати, защото преди отделянето на украинската черква държавният секретар на Съединени американски щати звъннал в Киев и е разискал въпроса.

Според него украинската черква и до момента си е била самостоятелна, като единствено трябвало да загатва името на московския патриарх.

Крим

На въпрос за увеличение на военните сили в Крим Путин отговори, че на своя територия Русия може да разполага колкото желае военни елементи, тъй като би трябвало да обезпечи своята сигурност. 

В коментар за това дали желае да вземе властта в Азовско море той повтори, че Русия не пречи на корабите в морето, а случилото се с украинските плавателни съдове е било провокация на Порошенко. 

По думите му украинските управляващи също са задържали съветски лодки, които са били в интернационалните води, само че за това не се говорело, без да даде повече детайлности по въпроса. 

По отношение на Крим Путин сподели още, че Западът приказва за анексия, което е силов захват - т.е. следователно жителите на Крим би трябвало да не са отговорни за това. В същото време обаче се постановат наказания на поданици на полуострова, с което съгласно него се признава, че референдум е имало и хората са дали своят вот. 

Убитите съветски публицисти в ЦАР

Путин отговори и на въпрос за убитите трима съветски публицисти в ЦАР и подозренията, че в убийството е замесена частната военна компания " Вагнер ", която свързват с близкия до Кремъл милиардер Евгений Пригожин. Смята се, че военни от " Вагнер " има и в Донбас. 

Според него частните военни компании могат да съществуват и да работят, стига това да не е в нарушаване на закона. Ако съблюдават закона - те могат да работят на всички места, акцентира Путин. 

Президентът назова убийството на публицистите покруса и незабавно подсети, че убийства на публицисти е имало и в Донбас, а по-късно уточни, че тези публицисти са отишли в ЦАР, без да уведомят африканската страна, като туристи. 

Той въпреки всичко акцентира, че се надява да се обясни какво се е случило и изрази съболезнованията си. 

Санкции против Русия

Владимир Путин разяснява и въпроса със глобите, наложени на Русия. 

Според него глобите са се отразили не единствено отрицателно - загубите се правят оценка на към 500 милиарда евро, само че и положително, тъй като Русия трябвало да си " раздвижи мозъка " и да откри излаз от обстановката, като това се е отразило добре на съветското произвеждане и съветската стопанска система се е приспособила към новата обстановка. 

А като причина за налагането на наказания от страна на Запада той повтори мнението си, че това е обвързвано с могъществото на Русия и опита да се понижи нейната мощ. 

Ситуацията в Сирия

Путин разяснява още обстановката в Сирия и вчерашното изказване на американския му сътрудник Доналд Тръмп, че Съединени американски щати са победили " Ислямска страна " в Сирия и стартира изтеглянето на американските военни от страната. 

Владимир Путин сподели, че като цяло е склонен с това изказване - реализиран е огромен удар по ИДИЛ в Сирия, само че заплахата не се е изчерпала, защото има опция групировката да се реалокира в прилежащи страни, като не се е изчерпала заплахата и за целия свят. 

Не знам какво значи извеждането на военните от Сирия. Съединени американски щати имат военни в Афганистан от години и всяка година споделят по какъв начин ще извеждат военните си, посочи той. 

За урегулиране на обстановката в Сирия се върви към основаване на конституционна комисия, като се изчаква описът с участници в нея да бъде координиран с Организация на обединените нации, акцентира президентът. 

Отношенията със Съединени американски щати

Владимир Путин разяснява опцията за среща с американския си сътрудник Доналд Тръмп. Той уточни, че Русия е подготвена за такава среща, тъй като има доста въпроси, които би трябвало да бъдат разисквани. Сред тях Путин уточни Северна Корея, обстановката в Афганистан, а и двустранните връзки. 

Руският президент заподозря, че предстоят нови офанзиви против Тръмп от страна на Конгреса.

По думите му има наклонност Западът да не признава резултатите от избори. Той уточни като образец изборите в Съединени американски щати, на които хората са дали своят вот за Тръмп, и Брекзит, при което се приказва за нов референдум, макар че резултатите от предходния са ясни и не може да се прави нов референдум, до момента в който не се получи стремежи резултат.

По мотив ареста на рускинята Мария Бутина, която се е признала за отговорна по обвиняванията за шпионаж и се е оповестила за сътрудник на съветските служби Путин уточни, че тя е била принудена да го направи. Такова мнение изрази и външният министър Сергей Лавров, съгласно който Бутина може да е изтезавана. 

На въпроса дали задачата му е да ръководи света Владимир Путин отговори, че " знаем къде се намира щабът, който желае да прави това, и той не е в Москва ", визирайки Съединени американски щати, за които уточни, че те са водач в международната търговия и разноските за защита. 

Според него за Русия се приказва като за зложелател, тъй като този етикет е необходим на Запада, с цел да бъдат решавани вътрешноблокови и вътрешнополитически проблеми, а на русофобията се разчита да възроди предходни политически страхове, което пречи да се върви напред. 

Той разяснява и арестите на рапъри в Русия, като уточни, че културата съществува, с цел да подвига равнището на хората и не би трябвало да се поддържа пропагандата на опиати и псуването. Путин въпреки всичко уточни, че е добре да се търсят други способи за разрешаване на този проблем, да се работи деликатно и да се демонстрира по-голямата прелест на другите полезности, вместо рапът да се не разрешава. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР