Светът отдавна е на прага на нова глобална рецесия, a

...
Светът отдавна е на прага на нова глобална рецесия, a
Коментари Харесай

Милен Велчев: С епидемията идва глобалната рецесия, но сега инструментите за справяне не са налични

Светът от дълго време е на прага на нова световна криза, a коронавирусът може да се трансформира в мотив, който да я отключи. Това удостовери в " Тази заран " по bTV някогашният финансов министър Милен Велчев. Той предизвести, че за разлика от рецесията през 2008 година, в този момент не са налични най-важните инструмени за битка с нея.

" Влиянието на ковид върху стопанската система към този момент се усеща в международен мащаб - на фондовите пазари се борят алчността против страха, само че в този момент има внезапни съмнения ", стартира Велчев и даде образец с Фондовата борса в Ню Йорк. В понеделник тя е отчела спад със 7%, а през вчерашния ден се е качила с 5. Според него " такива съмнения са невиждани " и упованията са да продължат.

" Преди половин или една година много интензивно се говореше за международна криза. В последна сметка тези упования като че ли бяха загърбени. Фактът, че от над 10 година не сме имали криза в международен мащаб, приготвя почвата за нова, а мотивът в този момент е коронавирусът ", сподели Велчев и продължи: " Вече е явно за всички, че водещите стопански системи ще бъдат в криза, най-малко през първото полугодие. Икономическото произвеждане ще спадне. Въпросът е какъв брой краткотрайно ще бъде това събитие ".

Според него хората са склонни да обвинят държавните управления за всичко неприятно, само че те доста рядко са директно отговорни за икономическите рецесии:

" Те са естествено събитие, което идва с времето си. В случая коронавирусът е виновникът, който може да бъде посочен. Нещата стартират с Китай, тъй като страната се явява работилница на света, световното произвеждане на съвсем всички артикули идва от там ".

Велчев акцентира, че най-важно е какъв брой бързо ще бъде преодоляна епидемията и животът ще върне естествения си темп.

По мотив прогнозата на Кристин Лагард за по-тежка криза от тази след банкрута на банката " Лемон брадърс " през 2008 година, Милен Велчев назова казуса, поради който ръководителят на Европейската централна банка " за жалост може да се окаже права ":

" Инструментите за справяне с такава криза не са налични. Особено в Европа. Лихвите са към този момент под нулата и няма накъде да бъдат сваляни. Преди 10 година Европейската централна банка съумя бързо да смъкна лихвите и да омекоти приземяването на европейската стопанска система. Сега този инструмент към този момент не е в ръцете й ".

Ексфинансовият министър счита, че с цел да се излезе от финансовата рецесия, държавните управления би трябвало да влагат в бизнеса.

" Единственото, на което можем да разчитаме, е фискалната политика - изразходването на повече пари от държавните управления в къс интервал от време. Много са значими координираните дейности на всички държавни управления, тъй като европейската стопанска система е толкоз обединена и обвързвана, че единичните старания няма по какъв начин да донесат резултат. Всяко държавно управление би трябвало да вземе значимото решение по какъв начин ще изразходва парите, с цел да имат оптимален резултат. "

Милен Велчев направи къс коментар и на въпроса с опълчването на Русия и Саудитска Арабия за износа на нефт. Според него то е единствено последица от световните процеси.

" Това за страни като България, е може би ярък лъч в цялата мрачна картина. Ние сме консуматори на нефт, не произвеждаме, не изнасяме. Рязкото рухване на цената му може единствено да ни облагодетелства и да ни помогне ненапълно да се оправим с рецесията ", изясни Велчев.

Въпреки икономическите разтърсвания финансистът продължава да поддържа изрично тезата, че България е подготвена за Еврозоната и би трябвало да се причисли към нея.

" България е като една лодка, вързана за огромния европейски транспортен съд - Еврозоната. Въпросът е дали желаеме да вървим след кораба, теглени от въжето, или да се качим и да участваме в неговото ръководство ", сподели Милен Велчев и разясни, че точно това, че се движим дружно, подсигурява, че курсът на лв. ще се резервира даже и при комплицирани международни условия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР