Светът отбелязва Деня за опазване на околната среда. Девет от

...
Светът отбелязва Деня за опазване на околната среда. Девет от
Коментари Харесай

Девет от всеки десет души на планетата дишат замърсен въздух

Светът отбелязва Деня за запазване на околната среда.

Девет от всеки 10 души на планетата дишат нечист въздух, предизвестяват от Организация на обединените нации.

Според Световната здравна организация резултатът е разрастваща се световна здравна рецесия, която предизвиква към 7 милиона смъртни случая годишно, съобщи Българска телеграфна агенция.

Изгарянето на изкопаеми горива за сила, превоз и индустрия значително способства за замърсяването на въздуха и е главен източник на затоплящите планетата излъчвания на въглероден диоксид. Справянето и с двата казуса може да донесе обилни изгоди за публичното здраве. 

По случай Световния ден за запазване на околната среда организация " Ройтерс " предлага няколко обстоятелството, свързани със замърсяването на въздуха: 

1. Замърсяването на въздуха убива 800 души на час или 13 всяка минута. Годишно мръсният въздух лишава живота на три пъти повече хора, в сравнение с маларията, туберкулозата и СПИН, взети дружно. 

2. Едни и същи замърсители способстват както за климатичните промени, по този начин и за локалното замърсяване на въздуха - саждите и метанът. 

3. Петте съществени източника на замърсяване на въздуха са:
- изгарянето на закрито на изкопаеми горива, дърва и други биомаси за готвене, отопление и осветяване
- индустрията
- превозът, в частност транспортните средства с дизелови мотори
- земеделието - добитъкът, отделящ метан и амоняк, и изгарянето на аграрни боклуци
- изгарянето навън на боклуци в сметищата

4. Замърсяването на въздуха на закрито предизвиква към 3,8 милиона преждевременни смъртни случая годишно, множеството от които в разрастващите се страни. Около 60% от тези смъртни случаи са измежду дами и деца.

5. 93% от децата по света живеят в региони, където замърсяването на въздуха надвишава насоките на СЗО. През 2016 година инфекции на дихателните пътища са лишили живота на 600 000 деца под 15-годишна възраст.

6. Замърсяването на въздуха е отговорно за 25% от смъртните случаи от исхемична болест на сърцето, 43% от хронична обструктивна белодробна болест и 29% от белодробен рак. При децата замърсяването на въздуха се свързва с по-ниско тегло при раждането, астма, злокачествени болести в детска възраст, затлъстяване, аутизъм. 

7. 97% от градовете в страните с ниски и междинни приходи с над 100 000 поданици не покриват минималните стойности за качество на въздуха, предложени от СЗО. 

8. Около 25% от градското замърсяване на въздуха от фини прахови частици се дължат на трафика, 20% - на изгарянето на закрито на изкопаеми горива за домашен потребности, и 15% - на промишлени действия.

9. Животът на 1 милион души може да бъде избавен всяка година, в случай че бъдат изпълнени задачите за понижаване на замърсяването на въздуха до 2050 година, заложени в Парижкото съглашение за климата от 2015 година

10. В 15-те страни, които отделят най-големи количества парникови газове, разноските за публично опазване на здравето вследствие на замърсяването на въздуха надвишават 4% от брутния вътрешен артикул. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР