Светът отбелязва 80 години от началото на Втората световна война.

...
Светът отбелязва 80 години от началото на Втората световна война.
Коментари Харесай

Светът отбелязва 80 години от началото на Втората световна война

Светът отбелязва 80 години от началото на Втората международна война. Церемонията, която уважи паметта на починалите, се организира в полската столица Варшава.

Според полския президент починалите са близо 80 милиона, в случай че към починалите по бойните полета се прибавят починалите от апетит и безсилие. Германският президент помоли за амнистия, а полският направи паралел сред събитията преди 80 години и политиката, водена от Русия през днешния ден.

Българският президент прикани да не се не помнят аргументите, които са довели до най-кръвопролитния спор в историята на човечеството.

Снимка: Президентство

На 1 септември 1939 година на разсъмване Германия бомбардира полския град Велун, с цел да всее смут измежду популацията. Стотици умират. Днес президентите на Полша и Германия уважиха паметта им. Президентът на Германия се извини.

„ Нека продължим по пътеката, която ни сплотява. Заставам пред вас на този площад и преглеждам с признателност борбата за независимост на поляците и, склонил глава пред жертвите ни, апелирам за амнистия пред историческата виновност на Германия”, съобщи Франк-Валтер Щайнмайер.

Полският президент направи паралел сред събитията преди 80 години, подбудени от имперски упоритости, и политиката, водена от Русия през днешния ден.

„ Нямаше да има офанзива против Полша, в случай че водачите бяха решителни и това е урок за водачите на Европа. Искам да ви прикани да не си затваряте очите, с цел да запазите мира”, сподели Анджей Вицепрезидентът на Съединените щати увери поляците в силата на съюза сред Европа и Съединени американски щати.

Снимка: Президентство

40 международни водачи удариха камбаната, която ще замине за бомбардирания град Велун с думите възпоменание и предизвестие. Сега това е изключително настоящо, съобщи българският президент:

" Войната е едно от най-лошите неща в актуалния свят и би трябвало да помним освен ужасите на войната, само че и аргументите, които са разпалвали тази война, да избегнем тези неточности през днешния ден, възникване на тази войната през днешния ден, когато има яростни разногласия за международно водачество ", съобщи Румен Радев.

Снимка: Президентство

У нас ветеранът Кирил Стоянов е възпитаник. Учи в Германия за самолетен механик и се връща след бомбардировките на София.

" София беше тъмна, студена, мръсна. Родителите ми ги нямаше– евакуирани ", спомня си о.з. капитан Кирил Стоянов, деец от Втората международна война.

След 9 септември ремонтира самолетите, които поддържат настъплението на Първа българска войска в заключителния стадий на войната.

" Младежите, сякаш не знаят доста за Втората международна война и несгодите на българския народ”, разяснява о.з. капитан Кирил Стоянов.
80 години по-късно: Спомени за началото на Втората международна война В церемонията във Варшава ще взе участие и българският президент Румен Радев
Във Втората международна война България губи по бойните полета 14 000 души.

Втората международна война продължава 6 години, в нея вземат участие 61 страни и бойните дейности се водят на територията на 40 от тях.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР