Светът не само е на прага на война, но тя

...
Светът не само е на прага на война, но тя
Коментари Харесай

Митрополит Тихон Шевкунов за COVID-19: Води се трета световна война!

Светът освен е на прага на война, само че тя към този момент се води по всички правила. Това твърди в извънредно прочувствено послание към нацията съветският митрополит Псковски и Порховски Тихон Шевкунов.

Той е и публицист и има редица книги на религиозна тема, член е на Висшия съборен съвет на Руската православна черква и ръководител на Патриаршеския съвет по просвета.

Ето и цялото му послание, публикувано през днешния ден от международните медии:

Вероятно освен аз от време на време желая да се събудя заран и да усещам, че всичко е отминало. Че няма нищо от това, от тестванията на последните дни, че всичко това е минало! Или въобще го е нямало - сън съм сънувал!

Точно това са мислели хората по време на война: да се разсънят и всичко да е отминало, нищо да не е останало.

И в този момент желаеме умерено да напуснем домовете си, умерено да поддържаме връзка между тях, да влезем в храма, да не се тормозим за ближните си, само че не! Ще би трябвало да преминем през всичко това!

75 години по-късно - още веднъж война и то международна! Не пресилвам, въобще не ви прилепям с някаква особена паника, боязън, не, не!

Всичко в действителност е по този начин - има война сред човечеството и това зло, което е влезнало в човешката раса и против което би трябвало да се борим същински: лекари, хората, които обезпечават сигурността, а може би и ние, елементарни хора, тъкмо както вършиха нашите дядовци и татковци по време на войната.

Ако някой мисли, че пресилвам, дано си спомни нещо.

На 20 февруари тази година в Италия е открит първият болен с ковид, а на 20 март стотици умираха всеки ден!

И в този момент, даже не са минали месец и половина, 700-900 души умират всеки ден! Моят другар, православен християнин, живее в малко градче в Северна Италия, покрай Бреша.

Градът е малко по-голям от Печора, със седем хиляди поданици. Наскоро той ми се обади и сподели:

„ Не сме и мислили, че такова нещо може да бъде: цялото потомство, по-голямо от 70 години, е изчезнало.

Това е! Няма никой! Измина малко повече от месец. И младежи, и хора на междинна възраст боледуват. Ние не излизаме на никое място. Това е в действителност ужасно! "

Като свещеник на Псковската земя помолих всички: московчани, петербуржци, хора от други места, да не идват в този момент в Печора.

Този боязън не е самичък за себе си. Знаете каква е междинната възраст в Печора в този момент - 60 години и повече. Колко баби и дядовци, хора, пристигнали в миналото да живеят в манастира. Те са най-податливи на болест.

И стартира вълна от отвращение: за какво, по какъв начин, по какъв начин човек може да се болести в манастира?..

През 1352 година в Псков бушува чума, хората умират в стотици и хиляди. И тогава канят свещеник Василий от Новгород.

Този самоуверен човек идва тук и обикаля с кръстен ход целия Псков, като поръсва града. На връщане към Новгород се разболява и умира. И в Псков известно време морът продължава.

Преди 600 години, през 1420 година, в Псков още веднъж бушува чума, цели улици, манастири и изчезват...

През 1654 година чумата бушува в Москва, умират голям брой хора. Всяка вечер по 30 мъртви са били донасяни във всеки храм.

Царят бил на война с поляците, а патриарх Никон отишъл с царицата при Сергиев Посад, само че заболяването също ги застигнала там. Воскресенският, Новодевичият и Чудовият манастири изчезват от Москва... Болестта не щади никого - това е общо тестване.

Не се опасявайте от нищо! Ако Господ ни разреши да умрем от тази болест - воля Божия! Но не да се боим от нищо, боейки се единствено от Бога, а би трябвало да се боим от това, което Бог ненавижда.

А той ненавижда прегрешението! Лекомислието, което може да трансформира всеки от нас в несъзнателен палач, несъзнателно нанасящ зло на близък си е грях!

Сега би трябвало да се държим по този начин, като че ли всеки от нас е притежател на заболяването. Само това ще бъде отговорно държание, отговорно отношение, демонстрация на обич към близък. Всички желаят да се хвърлят в прегръдка, да се целуват, да имат непосредствен диалог - само че не!

Сега не може! Сега се води война, мнозина към този момент я назовават Трета международна война, само че тази война е напълно друга, в сравнение с беше преди.

Наричат разнообразни времена за края на тази война и друг брой на хората, които ще легнат в ужасните борби с мора. Някои споделят няколко милиона, други до 40 милиона.

Следователно, нашата бран не е в плът и кръв, а в духовете на небесното непочтеност, в тези духове, които способстват за тази зараза и в духовете в нас: духовете на несъгласие, опълчване на разсъдъка и послушанието - за това чухме в Евангелието.

Човек не може самичък да се оправи с това подценявано зло - единствено Господ може да се оправи с него! Но какво ни споделя Господ? Той споделя: "Този тип зло и заболявания се прогонват единствено посредством пост и молитва! " Постим, в този момент са Велики пости и заболяването продължава.

Ето един пост: помогнете на близък си, споделете храна с гладните, донесете на Бог откровено смирение, разрушете съюза на неправдата, враждебността, неприязънта, осъждането! Това чака Господ от нас!

Дадено ни е време за чисто особено молитвено дело, а четенето на Светите Отци и Светото Писание е включено в устава на молитвата. Прочетете великата книга на Доротей.

Невероятна, прелестна книга, която ще ви научи на основите на духовния живот! Прочетете св.

Игнатий (Брянчанинов), прочетете отец Йоан от Кронщат и отец Йоан (Крестянкин), наш съвременник. Прочетете деликатно в къщата си, прочетете канона на Свети Андрей Критски, деликатно и замислено.

Прочетете Иисусовата молитва 50-100 пъти. Ето вашето молитвено предписание! Прочетете, несъмнено и Псалтирът - огромна и прелестна книга, нашият учебник!

Болестта ще отстъпи, само че това, без никакво подозрение, през днешния ден зависи от всички. Ще бъдем смели, ще повярваме в Божието божество, ще бъдем безстрашни и ще се боим единствено от едно нещо - грях.

И през днешния ден прегрешението, с който дяволът ни изкушава, е прегрешението на лекомислието, който може да прерасне в несъзнателно ликвидиране на нашите ближни.

Спомняйки си през днешния ден Великата победа и гледайки на вас, наследниците на тази Победа, би трябвало да кажа: не би трябвало да засрамваме нито светите отци, нито Църквата, нито тези, които паднаха за нашата Родина през Втората международна война, във Великата Отечествена война.

В тази Трета международна война би трябвало да сме рационални и смели и би трябвало да осъществим всичко, което би трябвало да осъществим. И в случай че нашата идея е обективна, врагът ще бъде надвит, успеха ще бъде наша! "
Източник: pogled.info
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР