Светът не е подготвен за климатичните промени, предупреди в свой

...
Светът не е подготвен за климатичните промени, предупреди в свой
Коментари Харесай

ООН: Светът не е подготвен за климатичните промени

Светът не е квалифициран за климатичните промени , предизвести в собствен отчет Междуправителствената експертна група на Организация на обединените нации за климатичните промени, представена от Ройтерс.

В документа се отбелязва, че съвсем половината от популацията на света към този момент е било уязвимо на все по-опасни климатични въздействия . Затова учените приканват за фрапантни дейности с голям мащаб: от една трета до половината от планетата би трябвало да бъде непокътната и предпазена, с цел да се обезпечат ресурси от храна и прясна вода за бъдещето.

Разположените по крайбрежието градове би трябвало да изготвят проекти за сигурността на хората от бурите и повишаващите се морски нива. " Адаптацията избавя човешки животи ", съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш при представянето на отчета. " Тъй като климатичните въздействия се утежняват - и това ще продължава - увеличението на вложенията ще бъде от значително значение за оцеляването... Закъснението значи гибел. "

Докладът е последният от поредност документи, направени от Междуправителствената експертна група на Организация на обединените нации за климатичните промени.  Той е фокусиран върху това по какъв начин природата и обществата са наранени от климатичните промени и какво могат да създадат, с цел да се приспособяват.

Експертите са безапелационни, че климатичните промени засягат света доста по-бързо, в сравнение с учените чакат. 

В същото време страните не съумяват да се оправят с отделяните количества въглеродни излъчвания, които способстват за стоплянето на планетата. Нивата им не престават да се усилват. 

" Фактите са неоспорими. Тази абдикация от ръководство е незаконна ", съобщи Гутериш във видеообръщението си. 

В отчета държавните управления са призовани фрапантно да лимитират нездравословните излъчвания, с цел да предотвратят световното стопляне. Освен това са посъветвани да работят за ограничение на страданията, причинявани от него, като подхващат дейности за адаптиране към живот при по-топли условия. Това обаче ще коства скъпо -  необходими са много средства за финансиране на нови технологии и институционална поддръжка, се споделя в документа.

Градовете могат да влагат в охлаждащи зони, с цел да оказват помощ на хората при горещи талази. Крайбрежните общности може да се нуждаят от нова инфраструктура или да се реалокират изцяло.

Докладът е оповестен три месеца след срещата на върха за климата в Глазгоу, Шотландия . Той акцентира незабавна нужда от  предприемане на дейности за ограничение на световното стопляне в границите на 1,5 градуса по Целзий от температурите в прединдустриалната ера.
Нарушаването на този предел ще докара до необратими вреди на планетата, се споделя в документа на специалистите на Организация на обединените нации. 

Изменението на климата се чака да докара повече от 40 милиона души до последна беднотия до 2030 година, предизвестяват още учените.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР