Светът на високите технологии може да подобри управлението на капацитета

...
Светът на високите технологии може да подобри управлението на капацитета
Коментари Харесай

Новите времена изискват нови, хай-тек пътища

Светът на високите технологии може да усъвършенства ръководството на потенциала на пътната мрежа и да усили сигурността на автомагистралите, регистрират в Съединени американски щати

Фактори за смяна на пътищата са задаващите се транспортни средства от ново потомство (източник: CC0 Public Domain)

Новите времена изискват нови пътища. До този извод е стигнала американската пътна администрация, която разгласява отчет с насоки по какъв начин би трябвало да се „ прекрои “ магистралната мрежа в огромната страна.

Наред с всичко друго фактори за смяната са задаващите се транспортни средства от ново потомство – цифровизирани, свързани, обменящи данни, дори безпилотни. Американските автомагистрали се нуждаят от цялостен ремонт, сочи новият отчет. И добре, че го разгласяват, тъй като констатациите и факторите в него важат освен в Съединени американски щати, само че и световно.

Технологични провокации за автомагистралите

Сегашната система от автомагистрали в Съединени американски щати е проектирана през 1956 година Това значи, че през днешния ден тези пътища са остарели и все по-неадекватни към потребностите на актуалния живот. Навярно същото може да се каже и за много други страни по света.

Възстановяването на настилките, мостовете и другите остаряващи уреди в пътната система е посочено като необходимо, „ преди те да станат неизползваеми и не задоволително безвредни “. Нужно е обаче адаптиране към изменящите се технологии в транспортните средства.

Напредъкът в технологиите, изключително в светлината на все по-свързаните и автоматизирани транспортни средства, би трябвало да бъде взет под внимание в процеса на обновяването на системата от автомагистрали и разпределянето на нейния потенциал. От пътната администрация регистрират, че тези нови технологии могат да оказват помощ за „ непрекъснатата цел за повишение на потенциала и равнището на сигурност на системата “.

Осигуряването на по-голям метафоричен трафик също е измежду провокациите за пътищата. Очаква се измежду сложните за решение въпроси да е адекватността на автомагистралите поради засилената урбанизация. Говори се за „ обезпечаване на покритие на системата в крайник с измененията в местоположението на популацията и икономическия напредък на страната “.

Не на последно място отчетът обрисува и потребността от въвеждане на нови механизми за финансиране, които да генерират нужните доходи за реинвестиране. Те следва да дойдат от потребителите.

„ Многогодишните автомагистрали от дълго време са гръбнакът на транспортната система на страната ни, само че множеството от тях са надживели своя дизайн и на доста места са износени и пренатоварени “, споделя Норман Аугустин, някогашен ръководител и основен изпълнителен шеф на Lockheed Martin Corp. и ръководител на комитета, написал отчета.

Технологиите като нови благоприятни условия

Наред с компликациите обаче напредъкът в технологиите дава и нови благоприятни условия. Това включва по-ефективни и по-бързи способи на строителство и нови, по-трайни материали, както и по-ефективни средства за събиране на пътните такси, най-много посредством средствата на електронните технологии. По този метод светът на високите технологии може да усъвършенства ръководството на потенциала на пътната мрежа и да усили сигурността.

„ Технологичният прогрес предлага нови благоприятни условия, само че всъщност ние се нуждаем от възкръсване на федералното и държавното партньорство, което в началото е основало магистралната система “, споделя Аугустин, представен phys.org.

Предложението на комитета е Конгресът да одобри Програма за възобновяване и рационализация на междущатските автомагистрали (RAMP), като ускори партньорството, в което федералното държавно управление „ обезпечава водачество, визия и по-голямата част от финансирането “, и обособените щати извършват плановете „ в своята обичайната роля на притежатели, строители и поддържащи “.

Препроектиране на магистралната мрежа

Конгресът следва да насочи Министерството на превоза на Съединени американски щати (DOT) и Федералната администрация по пътищата (FHWA) – работейки с щатските управляващи, индустрията и самостоятелни механически специалисти – да стартират прехода към обслужването на по-автоматизирани и свързани транспортни средства, счита още комисията.

„ Това изпитание следва да докара до нужните проучвания и актуализация на условията и стандартите на системата от междущатски автомагистрали, с цел да се подсигурява, че инструментите на главната умна транспортна система се вкарват поредно и в цялата система, както и че еднаквостта и другите атрибути на маркировките, дизайна за продан и и всичко останало може да улесни възможното потребление от свързани и автоматизирани транспортни средства “.

Що се касае до финансирането на огромната смяна, технологиите още веднъж могат да оказват помощ. Комисията предлага таксуването да се прави на база изминати километри, което също ще зависи от високотехнологичните решения за премерване, отчитане и персонализиране.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР