Светът на гребането е очарован да се завърне отново в

...
Светът на гребането е очарован да се завърне отново в
Коментари Харесай

Гребците очаровани от пловдивското домакинство на световното първенство

Светът на гребането е удивен да се завърне още веднъж в Пловдив. Това съобщи президентът на Международната федерация (ФИСА) Жан-Кристоф Ролан при откриването на Световното състезание по гребане за мъже и дами, което ще се организира в града под тепетата от през днешния ден до 16 септември.

" Били сме тук за доста надпревари, само че в този момент е за най-важния шампионат през годината. Гребците са добре осведомени с трасето и прелестните условия. Вярвам, че тимовете ще се показват по най-хубавия метод. Всички са упражнявали интензивно и в този момент е моментът да осъществят капацитета си ", сподели още Ролан.

Президентът на ФИСА акцентира, че сходно състезание няма по какъв начин да бъде осъществено без поддръжката на страната. " Благодаря на организационния комитет и на всички, които вземат участие в подготовката на шампионата. Благодаря на българското държавно управление, на министъра на спорта, на Община Пловдив и всички сътрудници. Без Вашата поддръжка сходно събитие не би могло да се провежда ", сподели Ролан.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев разгласи, че актуалният сезон в гребането ще завърши със Световното състезание за мъже и дами в Пловдив, а сезон 2019 ще бъде открит още веднъж тук с първия кръг от Световната купа в средата на месец май.

" Пловдив е домакинствал на съвсем всички надпревари, включени в календара на гребните спортове, само че за първи път ще одобри най-престижния и максимален шампионат - Световното състезание за мъже и дами. Винаги сме се справяли чудесно като уредници и аз имам вяра, че всички участници ще имат незабравими моменти през идната седмица ", съобщи Кралев.

Той изрази убеденост, че построяването на втори гребен канал ще утвърди Пловдив в календара на Международната федерация по гребане (ФИСА). Първа копка на новото оборудване ще бъде направена на 15 септември в наличието на президента Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Красен Кралев се обърна особено към спортистите с увреждания, които ще вземат присъединяване в шампионата. " Вашето наличие тук демонстрира, че няма невъзможни неща. То е тласък за всички спортисти по света, за всички хора да опитат своите благоприятни условия и да осъществят фантазиите си ", съобщи Кралев.

Заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков приветства гребците с " Добре пристигнали " в " най-древния жив град в Европа и европейска столица на културата през 2019 година ". " Гребането е един от най-атрактивните спортове и идното Световно състезание за мъже и дами е едно от най-значимите събития в спортния календар на нашия град. За Пловдив, като спортна столица на България и град, който е дал 58 олимпийски медалисти на българския спорт е голяма чест и привилегия да семейства най-високия състезателен конгрес в гребането ", сподели Титюков.

Атрактивната гала по откриването, която извърши с страсти Античния спектакъл в Пловдив беше проведена от режисьора Петко Радилов.

В шампионата вземат участие близо 1000 състезатели от 62 страни. Те ще си разпределят оценките в 14 олимпийски, 6 неолимпийски и 9 дисциплини за хора с увреждания.

България ще бъде показана от три лодки - новосформираната двойка скул - Кристиан Василев и Борис Йотов, Лазар Пенев на скиф лека категория и двойката без кърмчия Станимир Халаджов и Рангел Кацарски. Заради интервенция в последния миг отпадна Европейската шампионка за дами до 23 години и бронзова медалистка от международното състезание за дами до 23 години Десислава Георгиева.

В шампионата ще взе участие и олимпийската шампионка от 1996 година и 2000 година Екатерина Карстен, която ще се състезава в четворката скул на Беларус. В Пловдив огромната съперничка на нашата Румяна Нейкова ще бъде на 46 години.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР