Светът на глухите хова е визуален, аз съм дете на

...
Светът на глухите хова е визуален, аз съм дете на
Коментари Харесай

Мисията на Силвия Маринова: Когато езикът на жестовете е майчин

Светът на глухите хова е образен, аз съм дете на глухи родители и съм възпитана от глухи родители. Това показа в предаването „ 120 минути “ Силвия Маринова - жестов преводач, която постоянно превежда изключителните брифинги по време на пандемията с ковид.

„ От доста години работя с глухите хора и знам какво значи за тях да нямаш достъп до информация. Те са физически здрави и могат да вършат доста неща, извънредно надарена са и се вглеждат в детайла. Хората, които разчитаме на всичките си сетива, пропущаме около ушите си доста неща, до момента в който те се впечатляват “, изясни Силвия Маринова. По думите й няма нещо, което не може да бъде преведено на езика на жестовете.

Глухите хора в България са към 130 000, уточни тя. Те са доста прецизни и се придържат към ограниченията, макар че носенето на маски е проблем за тях, защото не могат да виждат придвижването на устните, когато другите хора им приказват, сподели още преводачката.

Силвия Маринова е икономист по обучение, само че жестов преводач по специалност. Тя е минала през специфичен курс в Съюза на глухите в България, а след това и през други образования и практики.

Тя показа, че новината, която доста желае да преведе скоро е, че епидемията е отминала.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР