Светът на футбола се прости с една от най-важните личности.

...
Светът на футбола се прости с една от най-важните личности.
Коментари Харесай

Почина създателят на Шампионската лига

Светът на футбола се елементарни с една от най-важните персони. На 89-годишна възраст умря основателят на Шампионската лига - шведът Ленарт Йохансон.

Той е умрял в съня си след малко заболяване, оповестяват от футболната федерация на родината му.

Йохансон управлява европейската футболна централа от 1990 до 2007 година, когато беше завещан от Мишел Платини. През 1998 година беше претендент за президент на ФИФА, само че Сеп Блатер събра повече гласове на изборите.

Именно швейцарецът е в основата на основаването на най-силния европейски клубен шампионат - Шампионската лига. В новия си формат конкуренцията започва през есента на 1992 година като правоприемник на традициите на Купата на европейските първенци. Трофеят в младежкия вид на шампионата носи неговото име.

Снимка: Getty Images

По времето на Йохансан участниците на европейски шампионати се усилват двойно - от 8 на 16. Така те стават по-конкурентни на международните.

Паметта на някогашния президент на УЕФА ще бъде почетена с минута безмълвие преди първия мач от финалния шампионат в Лигата на нациите сред Португалия и Швейцария по-късно през днешния ден.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР