Светът на Формула 1 често привлича със своя блясък -

...
Светът на Формула 1 често привлича със своя блясък -
Коментари Харесай

Животът на героите в сянка: какво коства да бъдеш механик във Формула 1

Светът на Формула 1 постоянно притегля със своя искра - милионни хонорари, частни самолети, популярност - това е единствено част от живота на водачите, които всяка седмица се борят по най-известните писти в света. Спортът обаче не е формиран единствено от състезателите, а и от хората, които се грижат те да бъдат на пистата. За един водач спечелването на съревнование е немислимо без хората, които приготвят болида му - неговите механици.

С непрекъснатото увеличение на календара и прибавянето на нови надпревари, на напред във времето още веднъж изникна въпроса през какво минават елементарните членове на екипите. Тези, които не пътуват с частни самолети или хеликоптери, а би трябвало да чакат на опашки с часове.

Механиците прекарват съвсем половин година отвън домовете си, а огромна част от работата им остава незабелязана, на моменти даже недооценена. Изгаряния, натъртвания и болки в ходилата са единствено част от проблемите, с които тези мъже би трябвало да се оправят. Но все пак не престават да работят.

През какво обаче минават хората, които могат да сменят четири гуми на болид за по-малко от две секунди?

От хотела на пистата и назад

Във Формула 1 всеки водач има собствен екип от механици, които е сред 15 и 20 души. Работата им за всяко съревнование стартира още от сряда, въпреки спортния уикенд да е от единствено три дни. Обикновено механиците идват на всяка писта в сряда следобед, когато ги чака дълга работа по сглабянето на боксовете и самите болиди.

В четвъртък, денят в който водачите идват и имат конференции, механиците са заети с инспекция на всички системи и съставни елементи по болида. Правят се и безчет тренировки за промяна на гуми.

Същинската работа е в петък, събота и неделя, когато времето в никакъв случай не стига, а сънят е разкош. По традиция в петък във Формула 1 има две свободни тренировки, като първата стартира в 11 ч. локално време, което значи, че механиците би трябвало да са на пистата още в 8 ч. Между двете тренировки времето е единствено два часа и половина, в което има бърз обяд и нова порция работа по инспекция на всички детайли.

 Още от четвъртък механиците стартират да упражняват промяна на гуми и да ревизират всичко по болидите.
© Associated Press

Още от четвъртък механиците стартират да упражняват промяна на гуми и да ревизират всичко по болидите.

В събота графикът е еднакъв с трета подготовка и подготовка. А в неделя въпреки да има съревнование едвам следобед, механиците ревизират всичко по болида от сутринта. Работният ден на един монтьор продължава повече от 12 часа, като това са членовете на екипите, които идват първи на пистата и си потеглят последни, когато към този момент е мрачно.

" По принцип звучи доста занимателно това, че обикаляме света - вървим в Австралия, Япония, Близкия Изток и какви ли не места. В реалност ние виждаме летището, хотела и пистата. Единствено в сряда е допустимо да излезем и да разгледаме малко ", споделя Кени Хендкамър, който е някогашен основен монтьор на " Бенетон " и " Ред бул ".

Той стартира във Формула 1 още в средата на 90-те години, когато е имало случай да се работи и по над 20 часа.

" Преди години нямаше възбраната да се работи през нощта, нямаше и закрит парк. Така че при проблем по болида ние стояхме по цяла нощ, до момента в който го отстраним. Обикновено в петък работехме по 22 часа, прибирахме се да поспим за малко и назад бяхме на пистата. Нямаше такова нещо като закуска, хапваш някой сандвич сред тренировките ", прибавя някогашният монтьор на Йос Верстапен и Себастиан Фетел.



Ако има две надпревари в следващи седмици, механиците би трябвало да опаковат всичко още в неделя вечер, с цел да може камионите с екипировка да заминат за идната писта. Ако паузата е две седмици, екипът се прибира до фабриката, само че почивката е единствено два дни, преди да се направи цялостна проверка на болидите.

Връзката с водачите

Група от механици работи години наред по болидите на един и същи водач, само че прави ли това състезателя и механиците екип? Във Формула 1 е обикновено, когато един водач минава в даден тим да взима със себе си спортен инженер, физиотерапевт, персонален треньор и други, само че не и механици.

Причината е, че връзка пилот-механици в спорта няма или е огромна необичайност. Люис Хамилтън е един от дребното измежду актуалните водачи, който постоянно поздравява екипа си след победа.

" Всеки водач е друг и има собствен темперамент. Знам такива, които даже не беседват с механиците си, не знаят имената им, без значение че тези хора работят по болида му по 24 часа. Обяснявам си го с обстоятелството, че един водач би трябвало да бъде лакомец, с цел да съумява ", прибавя опитният монтьор.

 По време на спортните уикенди механиците са хората, които са най-натоварени.
© Reuters

По време на спортните уикенди механиците са хората, които са най-натоварени.

Той разказва Михаел Шумахер и Себастиан Фетел, с които е работил, като по-специални от останалите.

" Михаел познаваше всеки един монтьор настрана, постоянно говореше с екипа си, интересуваше се от персоналния им живот, какво обичат. Самият той говореше по тези въпроси с механиците, създаваше връзки. В " Ред бул " Фетел беше същият ", споделя Хендкамър и прибавя, че някогашният френски водач Жан Алези в края на всеки сезон е събирал механиците си в Авиньон, където да ги черпи за положителната работа през годината.

Какъв е тласъкът?

Формула 1 постоянно е бил спортът, който е считан за един от най-опасните в света. Всеки водач рискува живота си на пистата, само че заплахите за механиците в бокса са не по-малки. През годините не са малко случаите на счупени крайници и ръце, или други контузии, породени при неточности в питстоповете.

С нараствания брой надпревари рисковете не стават по-малко.

" Трябва да обърнем съществено внимание на това. Формула 1 е бизнес и притежателите от " Либърти медия " желаят той да се развива, обикновено е да се търсят нови пазари, повече надпревари и доходи, само че не трябва да забравяме, че въпреки всичко преди всичко са хората. С повече надпревари те ще са натоварени даже повече и не знам дали ще успеем да се оправим с всичко ", сподели неотдавна шефът на " Мерцедес " Тото Волф.

 Люис Хамилтън поздравява механиците си след успеха в Гран при на Унгария.
© Reuters

Люис Хамилтън поздравява механиците си след успеха в Гран при на Унгария.

Натоварената работа повдига и въпроса какво стимулира чиновниците в един нечовечен бизнес. Мнозина от механиците нямат персонален живот, като даже и да се оженят, бързо се развеждат, откакто отсъстват от вкъщи дълго време.

Средната заплата за монтьор във Формула 1 е сред 40 и 60 хиляди паунда годишно. Нищожна сума на фона на възнагражденията, които взимат водачите.

" Трудно е да се опише, тъй като това е съревнование и постоянно успеха е задачата, която гониш. Но за всеки монтьор е същинска горделивост да види, че водачът му се оправя в надпреварата без недостатък, или когато си направил съвършения питстоп. Тогава работата ти носи същинско наслаждение и адреналин ", споделя още Хендкамър.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Формула 1 (509)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР