Светът може да се сблъска с екологична катастрофа, по-голяма от

...
Светът може да се сблъска с екологична катастрофа, по-голяма от
Коментари Харесай

Украйна предупреди за екокатастрофа, по-голяма от тази в Чернобил

Светът може да се сблъска с екологична злополука, по-голяма от нещастието в Чернобил, предизвести Витолд Фокин, заместник-ръководител на украинската делегация в тристранната контактна група по Донбас.

Фокин означи, че унищожаването на инфраструктурата в Донбас след бомбардировките е довело до наводнения в хиляди мини, те са оставени "на самотек ", а водата от тях може да прелее към локални реки и езера, след което тази нечиста вода да навлезе в Азовско и в Черно море.

Ръководителят съобщи още, че незабавно би трябвало да стартира работа по почистването на шахтите.

"Мнозина си затварят очите за това, само че идното злополучие може да стане извънредно по-голямо от повредата в Чернобил, и да нанесе в пъти по-големи екологични вреди ", заключи Фокин.

Инцидентът в атомната електроцентрала в Чернобил стана през нощта на 26 април 1986 година, когато експлоадира реакторът на енергоблок № 4. Голямо количество радиоактивни субстанции бяха изпуснати в околната среда. Според заключенията на специалистите главната причина за случая са груби нарушавания на разпоредбите за употреба на атомната централа, осъществени от личния състав на четвъртия блок.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР