Светът, който отчаяно се опитва да разреши смъртоносната загадка COVID-19,

...
Светът, който отчаяно се опитва да разреши смъртоносната загадка COVID-19,
Коментари Харесай

Отчаянието не е стратегия

Светът, който обезверено се пробва да позволи смъртоносната мистерия COVID-19, упорства за бързи отговори от научна система, която не е построена да работи стремително, написа Ройтерс. Ироничният и евентуално драматичен резултат от това: съкратените научни процедури в действителност попречиха и на процедура бавят изследването и разгадаването на заболяването в дълбочина, както опцията да се откри сигурно кои медикаменти оказват помощ, вредят или не й въздействат въобще.

Докато смъртните случаи по света безмилостно се увеличаваха, десетки хиляди лекари и пациенти се втурнаха да употребяват медикаменти, преди още да се потвърди, че те са ефикасни и безвредни. А тресавището от нискокачествени изследвания замъгли още повече картината, продължава публикацията на Ройтерс.

" Хората се изправиха пред зараза и не бяха готови да чакат. Направихме по този начин, че обичайните клинични проучвания да наподобяват мудни и тромави ", споделя доктор Дерек Ангъс, завеждащ отделението по интензивно лекуване в медицинския център на университета в Питсбърг.

Трябваше да минат съвсем шест месеца, доникъде на юни, с цел да се появят първите доказателства, че лекарство може да усъвършенства възможностите за оцеляване при тежко болните.

Британски откриватели съумяха да убедят всеки шести пациент с COVID-19 да взе участие в огромно изследване, което откри, че евтиният стероид " Дексаметазон " оказва помощ, а че необятно употребяваното лекарство против малария не оказва помощ. Резултатите от изследването трансформираха за един ден практиката, въпреки че резултатите от проучването още не бяха оповестени и доказани и от други учени.

В Съединени американски щати едно малко, само че подробно проучване откри, че друго лекарство може да редуцира времето за възобновяване на тежкоболните пациенти. Все още обаче остават доста въпроси по какъв начин е най-добре да се ползва медикаментът.

Лекарите към момента протягат ръка като обезумели към каквото лекарство им хрумне, че може да спре множеството вреди, нанасяни от вируса и опитват с медикаменти за инсулти, за разреждане на кръвта, против меланхолия, възпаления, СПИН, хепатит, артрит, даже със стволови кафези и радиация.

" Всеки е подготвен да посегне към всичко, което би могло да помогне. Но не по този начин се създава прецизна здравна процедура. Отчаянието не е тактика. Добрите клинични тествания са солидна тактика ", споделя доктор Стивън Нисен, откривател в " Кливланд клиник " и постоянно издирван от американската организация по храните и медикаментите съветник.

Политиката изостря казуса. Десетки хиляди хора изпробваха лекарство против малария, откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп го популяризира с думите " Какво губите? ". А в това време основният специалист по инфекциозни заболявания в Съединени американски щати доктор Антъни Фаучи предизвести, че " желая първо да потвърдя нещата ". В продължение на три месеца лимитирани проучвания поляризираха настроенията към хидроксихлорохина, до момента в който няколко по-надеждни не откриха, че лекарството не е дейно.

" Проблемът с " медицината под прицел " е, че в последна сметка обществото късно научава значимите неща. Нямаме надеждни доказателства, тъй като не оценяваме и не почитаме науката ", споделя доктор Отис Броули от университета " Джонс Хопкинс ". Той отбелязва, че в случай че през януари и февруари проучванията са били провеждани правилно, през март учените са щели да знаят кои медикаменти са ефикасни. 

" Когато се разрешава използването на медикаменти, преди да са изследвани вярно, в здравната история още веднъж и още веднъж се случва по този начин, че на повече хора се вреди, в сравнение с се оказва помощ ", споделя Броули. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР