Светът губи храна за около $400 милиарда - или повече

...
Светът губи храна за около $400 милиарда - или повече
Коментари Харесай

Светът губи храна за $400 милиарда всяка година още преди тя да достигне магазините

Светът губи храна за към $400 милиарда - или повече от шест пъти брутния вътрешен артикул на България - преди тя да доближи до магазините, демонстрира отчет на Организацията на обединените народи.

Около 14 % от цялата храна, създавана всяка година, е изгубена. Централна и Южна Азия, Северна Америка и Европа дават отговор за максимален дял, демонстрира отчетът.

Подобряване на изискванията за предпазване на храната на студено и по-добра инфраструктура биха помогнали за понижаване на загубите, само че за цялостно справяне с казуса е нужна по-детайлна информация за веригата на доставки, се споделя още в него.

Изхвърлянето на годна храна събира от ден на ден внимание поради приноса на процеса към излъчванията на парникови газове, както и поради изчисленията, че над 820 милиона души по света гладуват. Световните водачи дадоха обещание да понижат на половина изхвърлянето на храна на равнище магазини и консуматори до 2030 година, както да оказват помощ за намаляването на загубите при произвеждане. Компаниите също се пробват да подобрят успеваемостта в промишлеността.

Потребителите също са виновни за големи загуби. Около 37 % от животинските артикули и евентуално към една пета от плодовете и зеленчуците биват изхвърляни след закупуването им. По-богатите народи изхвърлят повече храна.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР