Светът е в момент на рязко влошаване на икономическите показатели,

...
Светът е в момент на рязко влошаване на икономическите показатели,
Коментари Харесай

Развиващите се икономики ще понесат трудно кризата

Светът е в миг на внезапно утежняване на икономическите индикатори, поради продължаващата пандемия. Със сигурност разрастващите се страни ще бъдат мощно наранени от това, което Международният валутен фонд и други предизвестяват. Това ще бъде най-лошият спад след Голямата меланхолия през 30-те години, написа BBC.

Почти всяка страна на планетата е наранена. МВФ чака 170 страни, без значение от това дали са богати или небогати, да претърпят спад в икономическата интензивност през 2020 година А това значи и спад на междинния витален стандарт. Развиващите се стопански системи обаче се отличават по метода, който са наранени от пандемията.

Цени на стоките

Много от от тези страни са експортьори на артикули, употребявани в индустрията. Спирането на доста заводи по света значи, че ще има по-малко търсене на тези артикули. Цените им са паднали внезапно в някои случаи.

Петролът е най-показателният образец. Сривът в търсенето е изключително тежък, защото рецесията докара до всеобщо понижаване на търсенето на транспортни горива, повече от 90% от които се създават от недопечен петрол.

Ситуацията се изостри през интервала на ценовата война сред двата най-големи експортьора, Русия и Саудитска Арабия. Някои цени на петрола даже бяха паднали под нулата и това акцентира големия дисбаланс сред търсене и предложение.

Други артикули също означават внезапен спад на цените, въпреки и не с мащабите като тези при спада в петрола. Медта да вземем за пример, в този момент е с към 18% по-евтина, в сравнение с беше в средата на януари, а цената на цинка е надолу с повече от 20%. Тези спадове на цените засягат бизнеса и държавните доходи в страните, които изнасят тези артикули.
 Икономист: Тази криза ще бъде доста по-дълбока от рецесията през 2009 година
Икономист: Тази криза ще бъде доста по-дълбока от рецесията през 2009 година

Дори отчасти отваряне на стопанската система ще поддържа интензивността, споделя Лакшман Ахутан

Международни инвестиция

Развиващите се страни също трябваше да понесат удара от това, че интернационалните вложители изтеглят парите си. Главният икономист на МВФ Джита Гопинат споделя, че апетитът за риск измежду интернационалните вложители е намалял много.

Това значи, че те са по-склонни да продават вложения, които се преглеждат като релативно рискови, в това число облигации и акции на разрастващите се пазари, и да теглят парите си назад. Тя споделя, че резултатът е " невиждани обрати в финансовите потоци ".

Външен дълг

Спадът в цената на националните валути прави по-скъпо изплащането на лихви в други валути.

Във време, когато бюджетите на разрастващите се страни са под напън да се оправят със здравната рецесия и нейните стопански последствия, заплащанията по дълга могат да бъдат съществено отклонение на така и така оскъдните запаси.

Затова тече акция за справяне с дълговите проблеми на разрастващите се страни. МВФ и водещите международни стопански системи са подхванали някои стъпки за облекчение на тази тежест, като дават облекчение от тежестта на лихвите по дълга и изплащанията през идващите няколко месеца.

МВФ се съгласи да покрие дължимите заплащания от 25 страни, най-вече в Африка, през идващите шест месеца от поверителен фонд, финансиран от дарения от страни членки, в това число скорошен залог от Обединеното кралство в размер на 185 милиона $.

Водещите стопански сили на Г-20 се съгласиха да отсрочат, а не да анулират, заплащанията по дълга от май до края на годината за множеството от най-бедните страни. Това решение обгръща заплащанията на дълга към държавните управления на Г-20 от общо 77 страни.
 Как се отваря стопанска система след рецесията? Германия демонстрира
Как се отваря стопанска система след рецесията? Германия демонстрира

Останалите страни би трябвало да се поучат от метода на страната, която сложи епидемията под надзор

Това значи, че през идващите месеци паричните средства могат да бъдат отклонени за справяне с рецесията, а не за осъществяване на тези заплащания. Но те ще би трябвало да създадат заплащанията в бъдеще.

Проблеми със здравните ограничения

Справянето със здравните проблеми съставлява особена компликация в гъсто обитаемоте региони в разрастващите се страни. Социалното разграничаване е изключително мъчно на този декор.

Много от хората би трябвало да излязат с цел да отидат на работа, с цел да изхранват себе си и фамилиите си. " Трябва да създадем този ужасяващ избор, или да се изложим на риск от зараза и да продължим да вървим на работа, или да изложим фамилиите си на риск, тъй като те ще гладуват ", споделя Оксана Аббуда управлява StreetNet International, организация, която съставлява улични търговци по целия свят. " Това е действителността за милиарди хора по света в разрастващите се страни. "
 Меркел склони за облигации против рецесията
Меркел склони за облигации против рецесията

Берлин се готви и за по-голям бюджет за Европейски Съюз

Паричните преводи

Развиващите се страни също могат да бъдат наранени от срив на паричните преводи, които служащите мигранти изпращат на фамилиите си. Тези парични преводи, постоянно се изпращат от богати в по-бедните страни и могат да бъдат доста значима поддръжка за стандарта на живот на фамилията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР