Светът е по-близо от всякога до тоталитаризма от 30-те години

...
Светът е по-близо от всякога до тоталитаризма от 30-те години
Коментари Харесай

Авторката на Историята на прислужницата: По-близо сме от всякога до тоталитаризма

Светът е по-близо от всеки път до тоталитаризма от 30-те години на предишния век. Такова предизвестие насочи във Франкфурт канадската писателка Маргарет Атууд, създател на антиутопията " Историята на прислужницата ", написана още през 1985 година. Романът още веднъж влезе в класацията на бестселърите откакто НВО снима сериал по него. Той наблюдава тоталитарно бъдеще, в което млади дами биват отвличани и разделяни със фамилиите си, с цел да бъдат превърнати в полови робини на богати семейства.

Канадската писателка гостува на Франкфуртския панаир на книгата, с цел да получи Наградата за мир от Германската асоциация на книгоиздателите и книгоразпространителите, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Избирането на Доналд Тръмп за президент приближи сюжета до действителността поради опитите в някои щатове да бъде лимитирано правото на дамите да вършат аборт, разяснява на конференция писателката и направи паралели с фашистките и комунистически режими в елементи от Европа.

" Хората в Европа гледаха на Съединени американски щати като на образец за народна власт, независимост, неприкритост и не желаеха да повярват, че нещо такова може да се случи там. Сега обаче времената се трансформират и за жалост става все по-възможно да мислим по този метод ", добави Маргарет Атууд. 

Наградата, която Атууд получи, й беше присъдена за " политическата вътрешен глас и проницателност, когато става въпрос за рискови скрити трендове и течения ". 

Сред предходните лауреати на премията са Орхан Памук, Сюзан Зонтаг, Амос Оз, Вацлав Хавел. Миналата година я завоюва Каролин Емке. 

Маргарет Атууд завоюва премията " Букър " за романа " Слепият палач " през 2000 г. 

Други нейни известни романи са " Ясновидката ", " Наричаха я Грейс ", " Одисеята на Пенелопа ". Тя е създател на повече от 40 книги - романи, лирика, есета.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР