Светът е пълен с вълнуващи туристически забележителности - някои съвременни,

...
Светът е пълен с вълнуващи туристически забележителности - някои съвременни,
Коментари Харесай

Баалбек е бил едно от най-свещените места

Светът е цялостен с вълнуващи туристически забележителности - някои модерни, други по-древни.

Баалбек - град в Източен Ливан с 18 000 поданици, е един от тях. Той е ситуиран на 1170 м надморска височина в долината Бекаа. Известен е основно със своите непокътнати руини на римски храмове, а преди към 5000 години тук се е намирал град Хелиополис.

Мястото е предпазен обект на ЮНЕСКО, а градът е единствено на 84 км от столицата Бейрут.

Баалбек е финикийски град в своя подем, когато гърците го завземат през 331 г.пр.н.е. Те го преименуват на Хелиополис (Град на слънцето) и го трансформират в огромен набожен център.
Баалбек става римска колония при император Октавиан Август през 16 г.пр.н.е. Върху неговия акропол, в течение на идващите три века, римляните построяват колосален отбор от три храма, три двора и стена, построена от някои от най-големите камъни, обработвани в миналото от човек.

На южния вход на Баалбек се намира каменната кариера, където са рязрязвани и оформяни камъните, употребявани за изграждане на храмовете. Огромен блок, считан за най-големия дялан камък в света, към момента стои където е бил отсечен преди съвсем 2000 години. Наречен е "камък на бременната жена ", има размери 21.5 м x 4.8 м x 4.2 м и тежи към 1000 тона. В началото на 90-те години на предишния век в същата кариера е открит и втори, по-голям камък с тегло 1242 тона.

Според античните предания, строителството на храмовете на Баалбек е почнало някъде към края на третото хилядолетие пр.н.е. В хода на първото хилядолетие пр.н.е. е издигнат заварден двор, в центъра на който е подложен олтар в традицията на библейските семитски места.

Баалбек е един от най-големите паметни центрове в Римската империя. Със своите римски храмове съставлява най-големият и най-добре непокътнат отбор от римска архитектура, действителен до наши дни. В руините на Баалбек се е запазил величествен храмов комплекс от онази ера - той включва Големия храм на Юпитер, добре запазилия се Малък храм на Меркурий и Кръглия храм на Венера.
През VІІ в. пък е обуздан от арабите и е преименуван в Баалбек – в чест на господ Баал. В региона на града са непокътнати също значими остатъци от ислямския интервал, като Голямата джамия, издигната от Омеядите с материали от античните храмове.

Ежегодно Баалбек посреща доста посетители за Международния фестивал за средиземноморска и близкоизточна просвета.

Ливан е страна в Близкия Изток, ситуирана на източния бряг на Средиземно море и граничеща на север и изток със Сирия и с Израел на юг.

В древността територията на сегашен Ливан е заселена от финикийците (семитско племе). Финикийската книжовност, зародила към ХІІ в. прочие Хр., е първата позната ни позвукова писмена система. Финикийците основават доста търговски колонии по цялото Средиземно море - по-главни са Берит (днешен Бейрут), Тир и Сидон (също на ливанска територия), Картаген (в дн. Тунис) и на островите Кипър, Крит, Малта, Сицилия, Сардиния, Корсика, Майорка и Менорка. В по-късни интервали финикийските градове пазят независимостта си до рухването им под властта на Александър Македонски през ІІІ в. прочие Хр.
Ливанската просвета е мозайка от среща на най-различни непознати култури, които са определили нейният образ като кръстопът на западните и източните страни. В литературата един от международно известните ливански писатели е Джубран Халил Джубран, прочут на публиката със своята книга "Пророкът ", преведена на повече от 20 езика, в това число и на български.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР