Светът е обхванат от епидемия на цифров аутизъм, при който

...
Светът е обхванат от епидемия на цифров аутизъм, при който
Коментари Харесай

Нова епидемия - цифров аутизъм

Светът е обзет от зараза на дигитален аутизъм, при който младежите не са в положение дълго време да поддържат връзка между тях онлайн и се отдръпват в обществените мрежи. Това съобщи пред международния стопански конгрес в Давос Андрей Куропатов – теоретичен началник на лабораторията по невронауки и човешко държание на „ Сбербанк ”.

Още през 1997 година времето, прекарано пред екрана, стартира да бъде сравнявано с времето, което използвахме за другарство лице в лице. От момента на появяването на iPhone през 2007 година „ екранното време ” на индивида към този момент се усили на над 8 часа, до момента в който времето за другарство стана по-малко от 2 часа. Тази наклонност продължава да се ускорява. А резултатът е „ зараза от дигитален аутизъм ”, сигнализира Куропатов.

Ученият изяснява, че цифровият аутизъм е положение, при което младежите не са в положение да поддържат нескончаем психически контакт един с различен и не се интересуват от вътрешния свят на другия човек.

Хората стават заменяеми, тъй като човек стопира да вижда качествата на всяка персона поотделно. „ Даже по време на срещи хората избират телефона, в сравнение с общуването с индивида, с който са пристигнали да се срещнат ”, споделя той.

Куропатов изяснява, че това има съществени отрицателни последствия върху душeвността. Ако човек прекарва повече от 2,5-3 часа дневно с телефона в ръка, у него внезапно се покачват индикаторите на меланхолия и суицидни пристрастености.

Има хора, които при опитите си да преборят депресията „ влизат ” в телефона, с цел да се избавят от неприятните потискащи мисли.

„ За огромна част от хората обаче, стоенето в телефона провокира чувство за малоценност, студенина, обществено напрежение и така нататък В този смисъл обществените мрежи работят доста мъчително ”, акцентира Куропатов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР