Светът е изправен пред климатичен апартейд, в който богатите са

...
Светът е изправен пред климатичен апартейд, в който богатите са
Коментари Харесай

Светът е изправен пред климатичен апартейд

Светът е изправен пред " климатичен апартейд ", в който богатите са по-способни да се приспособят към по-гореща планета, до момента в който бедните страдат от най-тежките последствия от климатичните промени, разгласи специалист на Организация на обединените нации, представен от " Франс прес ".

В нов отчет специфичният докладчик на Организация на обединените нации за крайната беднотия и правата на индивида Филип Алстън предизвести, че " климатичните промени заплашват да унищожат последните 50 години прогрес... в намаляването на бедността ".

Докладът на Алстън, който ще бъде показан пред Съвета по правата на индивида към Организация на обединените нации през идната седмица, цитира предходни проучвания, че климатичните промени може да оставят 140 млн. души в развиващия се свят без дом до 2050 година

" Извратено, до момента в който бедните хора са виновни единствено за една дребна парченце от световните излъчвания, те ще понесат по-голямата част от тежестта на климатичните промени и имат минимален потенциал да се защитят ", акцентира Алстън в изказване.

" Ние рискуваме сюжет " климатичен апартейд ", където богатите заплащат, с цел да избегнат прегряване, апетит и спорове, до момента в който останалата част от света е оставена да страда ", се предизвестява още в отчета.

Експертът означи, че макар световните сигнали за паника във връзка със опасността от климатичните промени, казусът остава " маргинална угриженост " в границите на общността на правозащитниците.

Той особено разкритикува Върховния комисариат за правата на индивида към Организация на обединените нации за това, че не отделя задоволително внимание и запаси за този проблем.

Всички специфични докладчици са самостоятелни специалисти, които не приказват от името на Организация на обединените нации, само че оповестяват констатациите си на международния орган. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР