Светът беше много различно място преди 10 години.Преди десетилетие не

...
Светът беше много различно място преди 10 години.Преди десетилетие не
Коментари Харесай

14 невероятни технологични продукта, които не съществуваха преди 10 години

Светът беше доста друго място преди 10 години.

Преди десетилетие не можехте да си поръчате Uber или Lyft през телефона, не можехте да си снимате вечерята в Instagram, нито да гледате 4К филм от шепите си или да отговорите на имейл през вашия iPad.

През последните 10 години бяха основани някои в действителност невероятни софтуерни артикули. В тази публикация събрахме 14 от тях, които ни впечатлиха най-силно и ги намираме като повратни точки в развиването на света подобен, какъвто го познаваме през днешния ден.
НазадНапред1. iPad
Когато Стив Джобс показа iPad преди близо 10 години, той го дефинира „най-доброто устройство за сърфиране в интернет, което в миналото е съществувало“.

„Невероятно ужасно е. Много по-добър от преносим компютър, доста по-добър в смартфон“, съобщи Джобс на сцената през януари 2010 година Освен с качествата си като извънреден презентатор и талантлив оратор, Джобс показва и неповторим маркетингов метод – сподели на света, че корпорациите с изключение на да задоволяват потребности, могат да основават и нови такива, и да разтварям нови пазарни ниши.

Оригиналният iPad струна сред 499 и 829 $. Оттогава устройството мина през няколко версии и цените му варираха. Последната версия е от тази година, когато Apple показа нови 10,2 – инчови iPad, iPad Mini и iPad Air.
2. Snapchat
Snapchat дебютира в App Store през лятото на 2011 година като приложение за шерване на фотоси сред потребителите, които в следствие изчезват. По това време, първото име на приложението е било Pictaboo, само че имаше аналогична втора услуга под името Ghostface Chillah.

През септември 2011 година името се промени на Snapchat и събра маса правилни почитатели, най-вече от тийнейджърската публика.

Шест години по-късно Snaptchat е благосъстоятелност на стойност 22 милиарда щатски $ на обществената компания Snap Inc. и стартира да се появява в телевизионни излъчвания, компанията подписа партньорства с издатели, направи франчайз с хардуерни артикули и разширена действителност.
3. Oculus
Както доста компании от Силициевата котловина, Oculus VR стартира началото си от гараж в Ървайн, Калифорния през юни 2019 година Тогава 19-годишният Палмър Луки започва компанията в развъдник, известна като Kickstarter, като събира съвсем 2,5 милиона $ стартов капитал за шлемовете си за виртуална действителност. След като получава финансиране от спомагателни 16 милиона $, Луки продаде Oculus на Фейсбук през 2014 година за 2 милиарда $.

Понастоящем Луки не е част от Oculus, само че VR компанията съществува под крилото на Фейсбук. В момента Oculus предлага три модела – Rift S, Quest и Go.
4. Stripe
Stripe бе стартирана публично през септември 2011 година и бе ориентирана към онлайн разплащанията. Сега маса компании – от Target до NFL употребяват технологията на Stripe за разплащанията в своите уеб уеб сайтове и приложения.

Осем години след старта си Stripe се прави оценка на към 35 милиарда $.
5. Instagram
Instagram започва през октомври 2010 година и още в първия ден се записват цели 25 000 души. През 2011 година Instagram беше приложение на годината в маркета App Store за Apple iPhone. През април 2012 година изпълнителният шеф на Фейсбук Марк Зукърбърг изкупи компанията на стойност 1 милиард $.

Сега Instagram има над милиард дейни консуматори и се е разклонил до услуги като предаване онлайн, истории, филтри за селфита и даже добави видео услугата IGTV.
6. Lyft
Lyft започва през 2012 година като приложение за споделени пътувания. Идеята бе развита от Zimride, компания, учредена от вложителите Джон Цимер и Логан Грийн, която предлага транспорт за пътувания на дълги разстояние и стратегии за шерване на коли на територията на кампуса.

През 2019 година, Lyft към този момент е компания на стойност 13 милиарда $, която се занимава с електрически скутери, мотоциклети и технологии за независимо ръководство на коли. 7-годишният стартъп стана прочут обществено по-рано тази година.
7. Pinterest
Днес приложението има над 300 милиона дейни консуматори месечно и умерено можем да кажем, че е един от топ уеб страниците, които потребителите по света посещават. Днес компанията опитва с технологии като машинно образование, изкуствен интелект, логаритми основани на изкуствен интелект, рационализиране на търсачките в уеб платформите и доста други.

Pinterest стана обществена компания през 2019 година и сега пазарните анализатори правят оценка капитализацията ѝ на към 10 милиарда щатски $.
8. Square
Съоснователят на Twitter Джак Дорси, чийто акаунт в личната му обществена мрежа беше обект на хакерска офанзива по-рано тази година,  започва Square през октомври 2010 година, откакто негов другар не е съумял да направи покупка, защото електронния магазин, от който се е опитал да поръча, не е приел заплащането с неговата дебитна карта American Express.

Square е умислен като услуга за мобилни разплащания, която може да обработва кредитни карти с приложения и читател за смарт телефоните, които разполагат с него. Идеята е елементарна – дебитните или кредитните карти се токенизират в приложението и могат да бъдат употребявани за електронни разплащания или безконтактно чрез NFC технологията.

Днес Square предлага спомагателни хардуерни артикули като ПОС терминали, регистри, безконтактни четци на заплащанията. Компанията понастоящем е обществена и е на обща стойност 27,5 милиарда $.
9. 4G – LTE
4G – LTE мрежите може да ни наподобяват даденост в наши дни, само че те съществуват от по-малко от десетилетие. Четвъртото потомство мобилни мрежи дадоха обещание да създадат мобилния интернет доста по-бърз и по-надежден и бяха сериозен ъпгрейд на 3G безжичните мрежи.

HTC Evo, предлаган от американския мобилен оператор Spring беше първият 4G телефон няколко месеца след формалното показване на концепцията за 4G технологиите. Той излезе през март 2010 година, последван от модел на Samsung през юни същата година. Verizon започва своята първа 4G – LTE клетъчна мрежа пред месец декември 2010 година, а 4G се появи в iPhone едвам в модела iPhone 5 от 2012 година

Днес, през 2019 година мобилните оператори по света работят по въвеждането на 5G мрежите, които ще развият това, което 4G – LTE сложи като концепции – съгласуваност сред устройството, за устройствата. Това ще рече обезпечаване на доста по-голям потенциал на връзката за M2M устройства, умни джаджи, интелигентни асистенти, всякаква мобилна носима електроника, здравна инсталация, устройства от публично значение, системи за бързо реагиране и оказваме на първа помощ, системи за сигурност, видео наблюдаване и несъмнено самоуправляващи се коли.

Тук е добре да създадем разграничението сред стандартното 4G и LTE мрежите, които съставляват непълна версия на първичния план на технологията. При основаването на стандарта за 4G, алианса от софтуерни компании, мобилни оператори, регулатори и мрежови специалисти заложиха следните параметри: до 1000 Mbps оптималната скорост на евакуиране в статично състояние на приемащото устройство (тоест когато потребителското устройство не е в движение) и до 100 Mbps на евакуиране при придвижване със скорост от 100 км / час при агрегация на 256 QUAM на базовите станции. Днес оптималните достижими скорости на 4G по света варират от порядъка на 150 до 200 Mbps в най-хубавия вероятен случай. Страни като България са облагодетелствани в това отношение, защото съгласно измерването на Ookla от преди три години сме на четвърто място в света по скорост на мобилната връзка.

Като стана дума за iPhone, има огромна възможност да забележим 5G поддръжка още веднъж със съществено забавяне по отношение на останалите модели и развиването на технологията по света, както се случи и с 4G. Наскоро анализатори оповестиха, че има огромна възможност да забележим първия 5G смарт телефон на Apple през 2020 година, само че несъмнено това са единствено спекулации.
10.  Slack
Основателят на Стюарт Бътърфийлд стартира работа по приложението за публичен и отборен чат Slack през 2012 година Първата интеграция на приложението беше уеб – основана всеобща мултиплейър игра, само че не бе изключително сполучлива. Пълен напред, през 2013 година екипът на Slack знаеше, че имат артикул, към който в действителност доста компании биха показали интерес – приложението предлага неповторима еластичност, съчетание на чатовете, функционалности, благоприятни условия, сигурност и надеждност, с които никоя съществуваща все още чат платформа в света не разполага. И това бе от изключително значение за бизнеса.

„Молехме и карахме другари и сътрудници от други компании да тестват приложението и да ни дадат противоположна връзка, с цел да можем да го създадем колкото се може по-добро, за колкото се може по-малко време“, споделя Бътърфийлд в изявление с сдружението за рисков капитал First Round Capital.

Съвсем неотдавна Slack стана обществено притежание в директна публикация на фондовата борса на Ню Йорк, което значи, че вложителите към този момент имат цялостната независимост да насочат вниманието си към компанията, която отбелязва много забавни финансови резултати в последните две години.
11. AirPods
Безжичните слушалки на Apple AirPods към този момент са толкоз повсеместни, че евентуално за доста от вас ще бъде мъчно да повярват, че се появиха на бял свят едвам преди три години.

Bluetooth слушалките бяха разкрити дружно с iPhone 7 през септември 2016 година Именно същият iPhone 7 беше първия смарт телефон на Apple, която нямаше общоприетия 3,5 мм. аудио жак за слушалки, с който бяхме привикнали да виждаме смарт телефоните. Оттогава мнозина производители на смарт телефони последваха образеца на Apple и отстраниха аудио жака, което персонално съгласно нас е ужасна наклонност, която никога не е в интереса на потребителя.

Днес Apple продава две версии на AirPods – AirPods и AirPods Pro – и слушалките се оказаха много рентабилен бизнес за Apple: Анализаторите предвиждат, че AirPods може да се трансфорат в третия най-продаван артикул на компанията до 2021 година

Разбира се, производителите стимулират премахването му с това, че сме в ерата на безжичните технологии и смарт телефоните би трябвало да употребяват колкото се може по-малко проводници. Но е реалност, че жичните слушалки освен са по-евтини, само че постоянно оферират по-ниско качество на по-ниска цена, а за положителния тон през Bluetooth са нужни в действителност качествени безжични слушалки. Единствен смисъл за премахването на аудио жака откриваме, в случай че прогнозите за iPhone без никакви портове се осъществят. Може би, щеше да бъде надалеч по-удачно за потребителите, в случай че аудио жакът бе отстранен точно в ерата на телефоните без портове и с всеобщо навлязло безжично зареждане. Дотогава, бихме определили този тренд като изкуствено търсене на нововъведения, когато не се намират действителни такива.
12. Amazon Echo
Amazon показа своята умна домашна колонка Echo през 2014 година с вградения виртуален помощник въз основата на изкуствен интелект Alexa. Първоначалният план на Echo беше да даде опция на потребителите елементарно да пускат обичаните си песни и плейлист единствено благодарение на гласа си.

През 2019 година Echo предлага доста повече от просто възпроизвеждане на музика – устройството може да служи като център за ръководство на устройствата за образован дом, да сформира описи за извършване на покупки (и даже да пазари вместо вас, стига да живеете в подобаващата държава), както и да бъде мозъка на цялото домакинство. Alexa може да ръководи вашия график, да дава отговор на случайни запитвания, да ви дава отговор на всевъзможни чудати въпроси и доста други.

Интересното е, че с изключение на потребен домакински помощник, Alexa е основен фактор в развиването на изкуствения разсъдък. По-рано тази седмица даже видяхме лист с най-интересните и занимателни въпроси, които можете да ѝ зададете.
13. Apple Watch
Apple показа първия Apple Watch през септември 2014 година, само че публично часовникът започва продажбите си едвам през април 2015 година

Часовникът беше значим за Apple, защото бе първото ново хардуерно устройство в портфолиото на марката откакто създателят на Apple Стив Джобс умря през 2011 година. Но още веднъж Apple се оказа фактор в стопанската система – наред с всички други достижения, устройството доста разшири бранша на умни часовници и даде опция да се появят редица други умни гривни, фитнес тракери, конкурентни смарт часовници и други. Разбира се, Apple Watch господства на този пазар, като по последното пазарно изследване от 2019 година, устройството държи 50% от пазарния цялостен.

След появяването на Apple Watc, Apple показа още няколко други версии, като последната от тях е Apple Watch Series 5, пусната на пазара през септември тази година.
14. Microsoft Surface
Често преди из форумите съм срещал въпроси от рода на: „Добре, откакто Microsoft създават най-популярната операционна система за лични компютри в света, за какво не оферират лична гама устройства, за които да се подсигурява цялостна съгласуемост и неналичието на каквито и да било проблеми с драйвери или хардуерни спорове?“. Такива въпроси не бяха единични случаи, точно тъй като в тях има доста аргумент.

Дали тъй като се вслуша в потребителите, или заради положително маркетингово премисляне, през юни 2012 година, Microsoft нахлу на хардуерния пазар със своята серия устройства Microsoft Surfacе с първия хибрид сред таблет и преносим компютър. Тогавашният изпълнителен шеф на компанията Стив Балмер го разказа като „изцяло ново семейство устройства от Microsoft“.

Сега компанията разшири доста своята гама Surface устройства, предлагайки доста и разнообразни вариации на устройството – като Surface Go, по-малък и лек таблет, Surface Studio, настолен компютър от междинен клас и Surface Book – преносим компютър със сензорен екран.

Това бяха главните технологии на десетилетието, които ни впечатлиха. Ако смятате, че сме изпуснали нещо значително, което е трансформирало вашия метод на живот, не се колебайте да го напишете в мненията, с цел да го допълним към публикацията. Стигайки все по-близо до новото десетилетие, нямаме самообладание да забележим до къде ще ни отведат технологиите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР