Светът беше много различни място преди няколко години. Преди само

...
Светът беше много различни място преди няколко години. Преди само
Коментари Харесай

14 технологични продукта, които не съществуваха преди 10 години

Светът беше доста разнообразни място преди няколко години. Преди единствено десетилетие не можехте да си поръчате Uber от телефона или да сърфирате с Гугъл Chrome. Не бихте могли и да наемете място за нощувка през Airbnb.

През последните години са измислени невероятни артикули - някои през последните 5 или 8. Business Insider преглежда част потребните услуги на нашето всекидневие, които софтуерният свят е измислил от 2008 година насам.

1. iPad

Когато Стив Джобс показва iPad преди 9 години, той го дефинира като " най-хубавото прекарване при сърфиране, което в миналото ще имате ". " Невероятно е. Много по-добро от преносим компютър или смарт телефон " - декларира Джобс при представянето му през януари 2010 година Оригиналният iPad коства сред 499 и 829 $.

2. Гугъл Chrome

Гугъл показва своя Chrome браузър на 1 септември 2008 година Тогава го характеризират като " осъвременен и банален ". " Също както заглавната страница на класическия Гугъл, Гугъл Chrome е изчистен и бърз ", изяснява изпълнителният шеф на компанията Сундар Пичай и добавя " той ще ви води, където поискате ".

3. Snapchat

Snapchat се появява за първи път в магазина за приложения на Apple през лятото на 2011 година като апликация за изпращане на изчезващи фотоси. Първоначално се назовава Pictaboo, само че през септември същата година се преименува на Snapchat. То бързо стартира да набира известност измежду младежите в Лос Анджелис, а по-късно и в целия свят. Няколко години по-късно Snapchat e компания на стойност 18 милиарда $ и се разраства до партньорство с издатели, сериали, хардуерни артикули и добавена действителност.

4. Airbnb

Идеята за Airbnb се появява през 2007 година, когато съоснователят на компанията Джо Гебия изпраща известие до съквартиранта си Браян Чески с предложение да отдадат жилището си чартърен и по този метод да изкарат спомагателни пари. След няколко опита Air Bed&Breakfast най-после дебютира публично през 2008 година като платформа за отдаване и наемане на свободни стаи от жилища, която се оказва изключително потребна на хора, търсещи по-достъпни ценови предложения по време на пътувания.

Няколко години след появяването си, компанията е един от най-популярните туристически марки предлагаща разнообразни услуги за клиентите. Тя се прави оценка на 38 милиарда $, което я прави един от най-високо оценените стартъпи в Съединени американски щати.

5. Spotify

Платформата за стрийминг на музика дебютира в Стокхолм, Швеция, през октомври 2008 година Зад концепцията стои тандемът Даниел Ек и Мартин Лорентсон. Те показват своята услуга напролет на 2007 година в бета версия, а малко по-късно съумяват да подпишат лицензионни съглашения с мейджъри като Sony, Universal, BMG и други продуцентски лейбъли. Отначало всеки е можел да си купи премиум абонамент, само че безплатната версия на Spotify е била налична единствено с покана. След близо 10 години платформата има 170 милиона дейни консуматори по света.

6. Oculus

Идеята за компанията за виртуална действителност Oculus се ражда в гараж в Ървайн, Калифорния, през юни 2012 година Тогава 19-годишният създател Палмър Лъки показва концепцията за VR очила в платформата за групово набиране на финансиране Kickstarter като събира близо 2.5 млн. $ за продукта си. След още 16 млн. $ в допълнение финансиране, Лъки продава Оculus на Фейсбук през 2014 за 2 милиарда $.

7. Instagram

Instagram за първи път започва през октомври 2010 година, като първия ден има 25,000 регистрации. До 2011г. компанията е оповестена за приложение на iPhone за годината, а през април 2012 година Фейсбук купува компанията за 1 милиарда $. Сега Instagram има 1 милиард дейни консуматори и добави доста спомагателни варианти като през юни започва и видео услугата IGTV.

8. Kickstarter

Платформата за пускане и поддържане на самостоятелни компании и артикули, започва през април 2009 година, откакто съоснователят Пери Чен кани музиканти за джаз фест в Ню Орлиънс и търси метод да покрие разноските. Първия по рода си артикул е бил тениска на Грейс Джоунс основана от Чен, само че не е бил сполучлив. Оттогава над 15 млн. души са подкрепили разнообразни планове като са събрани 3,8 милиарда $.

9. GPS в телефона

GPS несъмнено не е фиктивен скоро. Всъщност датира от 1978 година, а за търговка приложимост от 1993 година Едва през 2008 и 2009 година GPS става необятно наличен на телефоните. Ранните почитатели на Apple можехa да го употребяват на iPhone 3G. Същата година и притежателите на Android можеха да употребяват GPS гратис, като Гугъл основава безвъзмезден навигационен програмен продукт.

10. Pinterest

Социалната мрежа за шерване на фотоси от вида табло за разгласи (pinboard) е основана през март 2010 година Чрез Pinterest потребителите могат да популяризират и предизвикват своя бизнес по подобаващ и находчив метод. Приложението дава опция да се намерят хора с сходни ползи и усет, като се преглеждат образно споделените pin-ове. Днес то има 291 милиона дейни консуматори месечно, а компанията се прави оценка сред 13 и 15 милиарда $.

11. 4G

Днес 4G мрежите наподобяват като даденост, само че в случай че се обърнем обратно ще си дадем сметка, че съществуват от едвам седем години. С появяването си 4G надгради предшестващата я 3G и вдъхна вяра, че ще създадат мобилния интернет доста по-бърз и по-добре работещ. През март 2010 година се появи и първият 4G смарт телефон - HTC Evo, бързо последван от модел на Samsung същата година. Първият 4G смарт телефон на Apple бе iPhone 5, излязъл на пазара през 2012 година Днес към този момент даже чакаме още по-бързата 5G мрежа.

12. Uber

Макар компанията за споделено пътешестване да не съумя на българския пазар, по света тя е необятно употребена и се радва на огромен триумф. Основана е през март 2009 година под името UberCab. Гарет Кемп, Оскар Салазар и Конрад Уилан построяват първата версия, като Травис Каланик се причислява по-късно и става основен изпълнителен шеф. Макар компанията да минава през доста проблеми, тя остава най-значимия стартъп в света на стойност 62 милиарда $ като продължава да пораства.

13. WhatsApp

Повече от 1 милиард души в над 180 страни употребяват WhatsApp, с цел да поддържат връзка с приятелите и фамилията си. Приложението стартира като опция на SMS услугата, a към този момент поддържа изпращане и приемане на разнообразни текстове, фотоси, видеоклипове, документи, местонахождение и гласови позвънявания. WhatsApp е учредена от Ян Кум и Браян Актън, които преди този момент са прекарали общо 20 години в Yahoo. WhatsApp се причислява към Фейсбук през 2012 година като независимо приложение, а през 2014 година Зукърбърг го купува за 19 милиарда $.

14. Slack

Основателят Стюарт Бътърфийлд (в предишното един от създателите на Flickr), стартира работа върху платформата за вътрешно корпоративно другарство Slack през 2012 година, а през 2013 година екипът на приложението към този момент е знаел, че ще има артикул, който останалите компании ще употребяват. Платформата към този момент е събрала над 250 млн. $ при оценка за 5.1 милиарда $ от Vision Fund, Accel и други вложители.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР