Света Злата Мъгленска е българска и гръцка светица и великомъченица,

...
Света Злата Мъгленска е българска и гръцка светица и великомъченица,
Коментари Харесай

12 красиви имена черпят днес, почитаме българска и гръцка светица, убита от турците

Света Злата Мъгленска е българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през 18 век по време на османското иго в България. Ражда се в оскъдно семейство в село Слатина (в превод на гръцки език Хриси), Мъгленско.

Злата има още три сестри. Още от дребна се личи нейната рядка хубост, покорност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима религия в Господ. Рядката красота на девойката й донася огромни тествания и става мотив да понесе тествания на велика мъченица.

Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича. Поискал от нея да се отхвърли от вярата си и да се ожени за него. Тя не скланя даже пред молбите на околните си да се отхвърли от християнската религия.

Турците дълго и безмилостно я изтезават, а по-късно я обесват и насичат тялото й на парчета. Пречистена в огъня на страданията, Злата Мъгленска предава душата си на Бога на 18 октомври 1795 година. Българската православна черква почитат паметта й на тази дата всяка година.

На някои от иконите си Светицата е изографисана в национална носия.

На този ден Църквата чества и деня на Свети Лука, написал Евангелието за живота и спасението на Учителя, в което разказва живота и делата на Христос. Свети Лука бил прочут също и като превъзходен врач и надарен художник.

Родил се в сирийския град Антиохия, където решил да отдаде живота си в работа на Господ след срещата си със св. Павел. Преди това Лука се занимавал с лечителство и славата му на доктор се носела далеко. Около 50 година обаче, той изоставил тази активност и дружно със св. Павел тръгнал да популяризира Христос.

Св. Лука е възхваляван за приноса си за писането на Новия завет. Освен това той е всеобщо приет за първия християнски иконописец. Свети Лука пръв нарисувал с бои облика на Пресвета Богородица, държаща в ръцете си Христос. Смятан е за настойник на всички художници, ето за какво 18 октомври се празнува и като техен празник.

Днес имен ден честват: Злата, Златка, Златан, Злати, Златко, Златимир, Златин, Златина, Златица, Златомир, Лука, Лукан
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР