Света Великомъченица Марина се почита от Православната църква на 17

...
Света Великомъченица Марина се почита от Православната църква на 17
Коментари Харесай

Почитаме Св. Марина

Света Великомъченица Марина се уважава от Православната черква на 17 юли. Тя е известна измежду католиците като Света Маргарита Антиохийска и се чества на 20 юли, когато православните християни честват деня на Свети Илия. Житието на Света Марина е писано от свещеник Теотимий и е употребено за основа на голям брой преписи и преработки.
Марина е живяла през III век и е била щерка на езически сановник в Антиохия Писидийска (Антиохия Цезарея). Въпреки възпитанието в идолопоклонничество, Марина прегръща христовата религия на дванадесет годишна възраст, заради което татко ѝ стартира да се отнася грубо с нея, поради вярата, която тя намерено изповядва. Когато навършила шестнадесет години, била срещната от шефът на източните страни Олибрий, който покорен от хубостта ѝ, я харесва за своя жена. Тя не скрила от него че изповядва христовата религия, а той заповядал да я арестуват и на идващия ден я изправил на съд.
Марина не била съблазнена от обещанията за разточителен живот и прекършена от мъченията, с цел да се откаже от вярата си. Тялото ѝ било разранено от мъченията, след което била прикована още веднъж към дърво и терзана. През нощта в тъмницата, Марина се молила горещо на Бога. Появил се светещ кръст и тя чула глас, който ѝ заречен, че скоро ще се показа в чертога на своя небесен младоженец. Раните ѝ оздравявали. Тя помолила Бог да ѝ даде свето кръщение, преди да почине.
На идващия ден, когато още веднъж била изправена пред съда, девойката удивила всички с цветущия си тип. Онези, които я видели, отдали чудото на Бога.
Марина удостоверила непоколебимостта на вярата си в Христа. Тя била подложена още веднъж на мъчения, тялото ѝ било разранено, а раните опалени с огън, само че Марина непрестанно молила Бога да я подари със свето кръщение. Това предиздвикало Олибрий да подреди да я удавят. Марина била добре вързана и хвърлена в дълбока каца с вода. Молитвите на девицата били чути от Христа и оковите по знамение паднали, а тя изправена във водата запяла хвалебствени песни към него. Управителят Олибрий заповядал да я изведат отвън града и да я посекат с меч. Това се случило в четвъртата година от царуването на Диоклециан – през 289 година.
В житиетата на Света Марина след това се появява и епизод, който споделя, че по време на мъченията, в тъмницата ѝ се появил дявола под формата на голям змей обгърнат със змии, който заплашил да я раздра и погълне. Девицата Марина го прогонила с кръстен знак. По-късните версии на този епизод стават даже още по-драматични – дяволът погълнал девойката, а тя с кръстен знак го принудила да отвори пастта си и тя излязла от търбуха му жива и здрава. В други версии пресонификацията на дявола се задавил и се пръснал, а Марина остава жива и здрава; Марина разпаря корема на дракона с кръст, който държи в ръката си. Трета версия, в която дяволът, един път надвит като змей, се появява като муден окосмен мъж, който заплашва още веднъж Марина, само че тя го прогонва с кръстен знак.
В по-късни версии на житието на светицата се споделя, че тя от дребна останала сираче и за нейна дойка била наета селянка от покрайнината на Антиохия, която била християнка и въвела Марина в християнството. Други текстове, употребявани от Православната черква, загатват че дванадесет годишната Марина приема християнската религия от скитащ бедняк – християнин.
Икона на Света Марина от едноименната ранносредновековна черква с аязмо, ситуирана в Защитена околност Света Марина на рида Алабак, Западни Родопи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР