Света Петка се смята за закрилница на децата, семейството и

...
Света Петка се смята за закрилница на децата, семейството и
Коментари Харесай

Петковден е! Св. Петка е закрилница на децата и семейството

Света Петка се счита за закрилница на децата, фамилията и рода

На 14 октомври православната черква уважава паметта на Петка Българска или преподобна Параскева.

Света Петка се счита за закрилница на децата и дава началото на почитта към фамилията и рода. Петковден се счита за деня, в който се отбелязва краят на топлото време и настъпването на зимата. Традиции и традиции Според обичаите на Петковден се заплождат домашните животни. През това време дамите не трябва да подхващат никаква работа, с цел да бъде здрав добитъкът.

Преподобна Параскева е настойничка на плодовитостта и брака. На този ден се месят колаци и най-големият се назовава на Света Петка. Къщата и хлябът се поръсват със светена вода и всички в дома би трябвало да се поклонят трикратно на погачата. Празникът на Света Петка се счита за преломен и счита, че какъвто човек първи влезе в къщата, подобен ще е шансът през цялата година.

На този ден на трапезата се сервира курбан супа, сарми, овче месо, яхния с праз. Дните сред Петковден до Димитровден и се назовават Мръсните Погани дни, както и " вълче или вампирско погано ".

Тези 12 дни се считат са сакрална граница сред остарялата и новата година. През тези дни по човешките земи бродят отвъдни същества, а светът е рисков и безреден. Според поверието в случай че на този ден грее слънце, овцете се скупчват на едно място и листата на дърветата към момента не са окапали, можем да чакаме, че зимата ще бъде тежка и с доста сняг. До 26-ти октомври (Димитровден) не се работи с вълна и не се шие.

Вярва се, че в случай че човек облече дреха, която е шита сред тези два огромни празника, ще се разболее. На 14-ти октомври имен ден честват Петка, Петкан, Петко, Петра, Петрина, Петрана Петкана, Петрия, Петричка, Пенко, Пенка, Парашкева, Парашкев, Параскев, Параскева.

източник: dama.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР